Who Designates the Incident Commander and the Process for Transferring Command?

Posted on

On the FEMA 100 ICS exam, you are going to find a question Who Designates the Incident Commander and the Process for Transferring Command? Now, you may want to know the answer to that question. Do not worry, here we are going to reveal that answer for you.

The Answer for ‘Who Designates the Incident Commander and the Process for Transferring Command?’

The answer of the question Who Designates the Incident Commander and the Process for Transferring Command? is provided in multiple choice, as follow:

A. The Section Chiefs
B. The Incident Commander for previous operational period
C. The jurisdiction or organization with primary responsibility for the incident
D. The Command Staff

The correct answer is C. The jurisdiction or organization with primary responsibility for the incident

Here are the questions and answers for FEMA 100 ICS exam (1-25):

  1. Which General Staff member prepares Incident Action Plans, manages information, and maintains situational awareness for the incident?
    A. Planning Section Chief
    B. Operations Section Chief
    C. Logistics Section Chief
    D. Finance/Administration Section Chief
    Correct Answer: A. Planning Section Chief
  2. If the Incident Commander designates personnel to provide public information, safety, and liaison services, the personnel are collectively referred to as the:
    A. Director Staff
    B. Incident Staff
    C. Executive Staff
    D. Command Staff
    Correct Answer: D. Command Staff
  3. Which member of the Command and Staff interfaces with other agencies to meet incident-related information requirements?
    A. Liaison Officer
    B. Safety Officer
    C. Public Information Officer
    D. Commander
    Correct Answer: C. Public Information Officer
  4. The Incident Command System (ICS) is only applicable to large, complex incidents.
    A. TRUE
    B. FALSE
    Correct Answer: B. FALSE
  5. Which General Staff member directs all responses and tactical actions to achieve the incident objectives?
    A. Planning Section Chief
    B. Operations Section Chief
    C. Tactics Section Chief
    D. Operations Division Director
    Correct Answer: B. Operations Section Chief
  6. Which of the following are typical incident facilities?
    A. Point-of-distribution sites
    B. Camps
    C. Incident Command Post
    D. All of the Above
    Correct Answer: D. All of the Above
  7. Which General Staff member negotiates and monitors contracts, maintains documentation for reimbursement, and oversees timekeeping for incident personnel?
    A. Logistics Section Chief
    B. Operations Section Chief
    C. Planning Section Chief
    D. Finance/Administration Section Chief
    Correct Answer: D. Finance/Administration Section Chief
  8. The Liaison Officer:
    A. “Arranges for resources and needed services to support the incident objectives.
    B. Tracks resources and maintains incident documentation.
    C. Provides information to the public.
    D. Is the point of contact for other response organizations
    Correct Answer: D. Is the point of contact for other response organizations
  9. Establishment of the ICS modular organization is the responsibility of the:
    A. Operations Section
    B. Local Authorities
    C. Incident Commander
    D. Logistics Section
    Correct Answer: C. Incident Commander
  10. When command is transferred, the process should include a(n):
    A. Award Ceremony
    B. Briefing
    C. Detailed Lesson Learned Report
    D. Intelligence Report
    Correct Answer: B. Briefing
  11. The Whole Community approach refers to different organizations within the Federal Government.
    A. TRUE
    B. FALSE
    Correct Answer: B. FALSE
  12. Who designates the Incident Commander and the process for transferring command?
    A. The Section Chiefs
    B. The Incident Commander for previous operational period
    C. The jurisdiction or organization with primary responsibility for the incident
    D. The Command Staff
    Correct Answer: C. The jurisdiction or organization with primary responsibility for the incident
  13. Which ICS function is responsible for documentation for mutual aid agreements?
    A. Planning
    B. Incident Command
    C. Operations
    D. Finance/Administration
    Correct Answer: D. Finance/Administration
  14. The Incident Command System (ICS) can be used to manage any type of incident, including planned events.
    A. TRUE
    B. FALSE
    Correct Answer: A. TRUE
  15. To avoid overburdening the incident command, resources should not self-dispatch (spontaneously deploy).
    A. TRUE
    B. FALSE
    Correct Answer: A. TRUE
  16. Which NIMS Management Characteristics may include gathering, analyzing, and assessing weather service data from technical specialists?
    A. Information and Intelligence Management
    B. Integrated Communications
    C. Incident Facilities and Locations
    D. Management by Objectives
    Correct Answer: A. Information and Intelligence Management
  17. Who has overall responsibility for managing the on-scene incident?
    A. Emergency Operations Center director
    B. Agency Executive
    C. Incident Commander
    D. Operations Section Chief
    Correct Answer: C. Incident Commander
  18. Manageable Span of Control refers to:
    A. An orderly line of authority that exists within the ranks of the incident management organization.
    B. The act of directing, ordering, or controlling by virtue of explicit statutory, regulatory, or delegated authority.
    C. The process of moving the responsibility for incident command from one Incident Commander to another.
    D. The number of individuals or resources that one supervisor can effectively manage during an incident.
    Correct Answer: D. The number of individuals or resources that one supervisor can effectively manage during an incident.
  19. Qualification, Certification, and Credentialing Personnel are part of which NIMS Management Characteristic?
    A. Accountability
    B. Comprehensive Resource Management
    C. Incident Facilities and Locations
    D. Information and Intelligence Management
    Correct Answer: B. Comprehensive Resource Management
  20. Which NIMS Management Characteristic is necessary for achieving situational awareness and facilitating information sharing?
    A. Accountability
    B. Comprehensive Resource Management
    C. Chain of Command and Unity of Command
    D. Integrated Communications
    Correct Answer: Integrated Communications
  21. Which ICS functional area tracks resources, collects and analyzes information, and maintains documentation?
    A. Planning
    B. Operations
    C. Logistics
    D. Finance/Administration
    Correct Answer: A. Planning
  22. To ensure efficient, clear, communication, the National Incident Management System Characteristics recommend the use of:
    A. Common terminology
    B. Agency-specific codes
    C. Technical language
    D. Acronyms
    Correct Answer: A. Common terminology
  23. In a Unified Command, members representing multiple jurisdictions and agencies work together to establish:
    A. Situational Awareness
    B. Incident Objectives
    C. Resource Allocations
    D. Shared Agency Authority
    Correct Answer: B. Incident Objectives
  24. At the incident scene, who handles media inquiries?
    A. Media Relations Specialist
    B. Public Information Officer
    C. Liaison Officer
    D. Communications Officer
    Correct Answer: B. Public Information Officer
  25. Which ICS functional area arranges for resources and needed services to support achievement of the incident objectives?
    A. Planning
    B. Operations
    C. Logistics
    D. Finance/Administration
    Correct Answer: C. Logistics

Leave a Reply

Your email address will not be published.