Which NIMS Component Includes the Incident Command System (ICS)?

Posted on

The Incident Command System (ICS) is one of the lessons available on FEMA that discuss the ICS organization structure, incident action planning, ICS position and command structure. The ICS also explains about NIMS components that are included into ICS.

On FEMA’s exam, you will find which NIMS components are included in ICS. ‘Which NIMS Component Includes the Incident Command System (ICS)?’ is one of the questions available on FEMA’s exam. If you are accidentally looking for the correct answer to this question, you can dive into our post to find it. Here you go!

Which NIMS Component Includes the Incident Command System (ICS)?, What Is the Correct Answer?

We finally found the correct answer to this question from haren.in. This site actually provides thousands of questions and answers commonly available on a variety of subjects. The FEMA’s answers are also available on this site.

The answer of the question ‘Which NIMS Component Includes the Incident Command System (ICS)?’ is provided in multiple choice, as follow:

a. Command and Coordination
b. Joint Information System
c. Resource Management
d. Communications and Information Management

Correct Answer: a. Command and Coordination

So, the Command and Coordination is one of the NIMS components included into the Incident Command System (ICS). The component actually facilitates incident management that includes the following elements: Incident Command System (ICS), Public Information and Multiagency Coordination Systems.

Explanation:

It is known that NIMS is much more than just using the ICS or an organization chart. There are five NIMS components that are included into the Incident Command System (ICS), here are they:

1) Preparedness

Preparedness covers an integrated combination of exercises, planning, qualifications of the personnel, and the standard of training, certification and equipment certification. The effective incident management begins with some preparedness activities that are carried out on a ‘Steady-state’ basis, long before a potential incident.

2) Communications and Information Management

It is known that NIMS is based on the ideas of scalability, interoperability, portability, reliability and resilience that describes the requirements for a standard framework for communications and stresses the need for an operation overview.

The attempt of emergency management and incident response actually depend on communications and information management systems which offer an overview of general operations for all command and coordination locations.

3) Resource Management

There are some resources that are required to promote the objective of a critical event including personnel, tools and/ or supplies. Well, the resources flow should be smooth that can be set according to incident requirements.

4) Command and Management

The Command and Management component is designed to enable effective and efficient incident administration and synchronization by offering a flexible and standardized incident management structure. Well, the structure is based on three organizational constructions including the Incident Command System (ICS), Multiagency Coordination Systems (MACS) and Public Information.

5) Ongoing Management and Maintenance

This component consists of two subsets that include the National Integration Center and Supporting Technologies.

Some Related Questions about the Incident Command System (ICS)

You may also need other FEMA’s answer keys about the Incident Command System (ICS) to allow you to get a high score. To make it easier for you to get a high score, we will show you some example questions about ICS that are commonly available on FEMA’s exam.

We found some related questions about ICS available on FEMA’s exam from haren.in. Here are they:

  1. The Incident Command System (ICS) is a standardized approach to incident management that:
    a. Requires field operations to staff all positions within a common organizational chart used on every incident.
    b. Establishes common processes for planning and managing resources.
    c. Is applicable primarily when responding to natural disasters.
    d. Allows for headquarters organizations to more effectively direct tactical field operations.
    Correct Answer: b. Establishes common processes for planning and managing resources.
  2. Designers of the Incident Command System (ICS) recognized early that ICS must:
    Meet the needs of incidents of any kind or size.
    Provide logistical and administrative support to ensure that operational staff can meet tactical objectives.
    Be cost effective by avoiding duplication of efforts.
    …………………………….
    a. Compensate for incident response failures likely to result from a lack of resources.
    b. Require that a minimum number of personnel be deployed to perform administrative and logistics functions
    c. Use certified emergency responders to serve as Incident Commanders and Section Chiefs.
    d. Allow personnel from a variety of agencies to meld rapidly into a common management structure.
    Correct Answer: d. Allow personnel from a variety of agencies to meld rapidly into a common management structure.
  3. Which NIMS Guiding Principle Supports Interoperability Among Multiple Organizations?
    a. Unity of Effort
    b. Adaptability
    c. Standardization
    d. Flexibility
    Correct Answer: d. Flexibility
  4. Which of the Following Is An EOC Function?
    a. Coordinating plans and determining resource needs
    b. Collecting, analyzing, and sharing information
    c. Providing coordination and policy direction
    d. All of the above
    Correct Answer: d. All of the above
  5. Which NIMS Guiding Principle Supports Interoperability Among Multiple Organizations?
    a. Unity of Effort
    b. Adaptability
    c. Standardization
    d. Flexibility
    Correct Answer: c. Standardization
  6. Which NIMS Management Characteristic includes developing and issuing assignments, plans, procedures, and protocols to accomplish tasks?
    a. Modular Organization
    b. Comprehensive Resource Management
    c. Manageable Span of Control
    d. Management by Objectives
    Correct Answer: d. Management by Objectives
  7. Which of the following is NOT a recommended characteristic for incident objectives?
    a. Measurable and attainable
    b. Includes a standard and timeframe
    c. Stated in broad terms to allow for flexibility
    d. In accordance with the Incident Commander’s authorities
    Correct Answer: c. Stated in broad terms to allow for flexibility
  8. Which type of briefing is delivered to individual resources or crews who are assigned to operational tasks and/or work at or near the incident site?
    a. Field-level briefing
    b. Operational Period Briefing
    c. Section-level briefing
    d. Staff-level briefing
    Correct Answer: a. Field-level briefing
  9. Which Incident Type do these characteristics describe: some or all of the Command and General Staff are activated as well as Division or Group Supervisor and/or Unit Leader positions, the incident extends into multiple operational periods, and a written IAP is required?
    a. Type 2
    b. Type 5
    c. Type 4
    d. Type 3
    Correct Answer: d. Type 3
  10. To ensure a smooth transfer, the outgoing Incident Commander should provide a ………. to the new Incident Commander.
    a. Transfer of Command Briefing
    b. Situational Analysis Document
    c. List of personnel staffing each Section
    d. Lessons Learned Report
    Correct Answer: a. Transfer of Command Briefing

Leave a Reply

Your email address will not be published.