When Possible, Pedestrians Should Walk:

Posted on

‘When Possible, Pedestrians Should Walk:’ is one of the questions that is commonly found in driver license’s test, on final exam about road signs and road rules, or even on online quizzes. To get the driver license, you will have to take the test first to test how well you understand traffic signs, knowing how you should drive your vehicle on the road, etc.

If you are accidentally looking for the correct answers to the question of ‘When Possible, Pedestrians Should Walk:’, you are at the right page now, since we will show you the correct answer to this question in our post below. Here you go!

When Possible, Pedestrians Should Walk:, What Is the Correct Answer?

The answer of this question is provided in multiple choice, as follow:

a. On the right side of the road avoiding oncoming traffic
b. On the side of the road with the lightest traffic
c. On the side of the road facing traffic
d. On a sidewalk
The correct answer is d. On a sidewalk

So, when possible, pedestrians should walk on a sidewalk.

Explanation:

Just like motorists, pedestrians are expected to keep up with certain rules of the road. They should obey traffic control signals, signs and pavement markings as they are crossing a street. Of course, they should use sidewalks whenever they are available safely.

Pedestrians should walk facing traffic as far to the left as possible when sidewalks are not available. They also have to obey traffic signals and/or traffic officers. They actually have the right-of-way at crosswalks where there is not a traffic control signal or officer.

Pedestrians should yield the right-of-way to all vehicles; there are no crosswalks, signs or signals. Regarding the right-of-way, the driver is prompted by law to take great care to avoid striking a pedestrian.

Safety Tips in Traffic

If necessary, pedestrians need to wear light colored clothing and add reflective material to boost your visibility at night. They are also not allowed on expressways or interstate highways.

On sidewalks, the driver should yield the right-of-way to any pedestrian on a sidewalk when entering or exiting from an alleyway, building, driveway or private road. The pedestrians are also required to use sidewalks where they are provided and safe to use. They are also required to walk on the left side of the roadway facing traffic when sidewalks are not provided.

At Crosswalks, the drivers should give the right-of-way to pedestrians when there is no traffic control signal, especially if a pedestrian is in a crosswalk, or there is potential danger to the pedestrian. Every driver who approaches an intersection or crosswalk should give the right-of-way to a pedestrian accompanied by a guide dog or a cane.

Of course, the drivers must expect pedestrians, avoid distractions like cell phone use and obey speed limits. Pedestrians also have to always walk against traffic. Make sure to walk as close to the left side of the road possible using the shoulder or sidewalk, if available.

When trying to cross, pedestrians need to use crosswalks and obey crossing signals, making sure to always look left, right and left again. Last but not least, pedestrians will have to build eye contact or adjust your activity to ensure drivers are aware of your existence.

Some Related Questions about Driver License’s Test

If you accidentally have a plan to take a driver license’s test, you will need to prepare yourself by mastering any materials related to the driver license’s test. To make it easier for you to pass through the Driver License’s test, we will show you some questions and answers related to the driver license’s test.

We found some related questions about driver license’s test from Driveredover18.com.  Here are they:

  1. When entering a street from a private alley or driveway, you must:
    a. Stop, then yield to approaching vehicles and pedestrians
    b. Proceed at 5mph
    c. Sound your horn for pedestrians
    d. Stop only when turning left
    Correct answer: a. Stop, then yield to approaching vehicles and pedestrians
  2. When the vehicle ahead of you stops to let a pedestrian pass in front of it, you should:
    a. Overtake to the left (stupid)
    b. Sound and horn (immature)
    c. Overtake to the right (risky)
    d. Stay in line and wait until the vehicle ahead proceeds
    Correct answer: d. Stay in line and wait until the vehicle ahead proceeds
  3. A pedestrian crossing sign has a picture of a ……. on it.
    a. Person
    b. Car
    c. WALK/DON’T WALK signal
    d. Stop sign
    Correct answer: a. Person
  4. Pedestrians using white canes are usually ………
    a. crippled
    b. blind
    c. old
    d. deaf
    Correct answer: b. Blind
  5. ……… percent of pedestrian fatalities in 2009 resulted from persons improperly crossing the roadway or intersection, walking, playing or working in the roadway.
    a. 80
    b. 52
    c. 38
    d. 60
    Correct answer: 38
  6. It is a violation of State law for pedestrians to:
    a. Run while crossing the street
    b. Cross streets in groups
    c. Jaywalk on any street in any city
    d. Stand in the roadway for purposes of soliciting a ride
    Correct answer: d. Stand in the roadway for purposes of soliciting a ride
  7. When a pedestrian walks out into the street in violation of the law, you should:
    a. Let them look out for themselves
    b. Insist on your right of way
    c. Caution them about jaywalking
    d. Yield the right of way to avoid injuring them
    Correct answer: d. Yield the right of way to avoid injuring them
  8. What does a sign that warns of a disabled person crossing look like?
    a. A red octagon with white words that say “Pedestrian Crossing” on it
    b. A yellow diamond with a black picture of a person sitting in a wheelchair on it
    c. A white sign with a black picture of a crosswalk on it
    d. None of the above
    Correct Answer: A yellow diamond with a black picture of a person sitting in a wheelchair on it

Okay, those are some questions and answers that are commonly found on Driver License’s test.

Leave a Reply

Your email address will not be published.