The Veldt CommonLit Answers Key

Posted on

The Veldt is the name of the short story written by American author named Ray Bradbury. The genre of it is science fiction. This story follows the struggle of a mother and father with their technologically advanced home taking over their role as parents. All of their kids become uncooperative as the due to the lack of discipline.

The short story called The Veldt by Ray Bradbury is available to read at CommonLit. After reading the story, there is a set of questions that you can try to answer. If you have a hard time while trying to answer the questions or if you have answered everything and want to check if the answers are correct, you can check the answers key of The Veldt CommonLit below:

The Veldt CommonLit Answers Key

  1. Part A: Which of the following best identifies one of the themes of the text?
    Answer: When parents spoil their children, it can have irreversible consequences.
  2. Part B: Which detail from the text best supports the answer to Part A?
    Answer: “‘Where before they had a Santa Claus now they have a Scrooge. Children prefer Santas. You’ve let this room and this house replace you and your wife in your children’s affections.’” (Paragraph 198)
  3. What is the meaning of the phrase “‘Children are carpets, they should be stepped on occasionally’” (Paragraph 131)?
    Answer: Parents should discipline their children.
  4. Question 4. Part A: Which of the following best describes the children’s relationship with the nursery?
    Answer: They love it in the way that they should love their parents.
  5. Part B: Which detail from the text best supports the answer to Part A?
    Answer: “‘This room is their mother and father, far more important in their lives than their real parents.’” (Paragraph 198)
  6. What does the detail “He never looked at his father anymore, nor at his mother” reveal about Peter in paragraph 148?
    Answer: He no longer respects his parents.
  7. How do paragraphs 69-70 develop readers’ understanding of the children?
    Answer: In these paragraphs, the reader begins to understand that the children are obsessed with the nursery, particularly with the veldt, and that their obsession is dangerous. In paragraph 70, it says, “Perhaps Lydia was right. Perhaps they needed a little vacation from the fantasy which was growing a bit too real for ten-year-old children. It was all right to exercise one’s mind with gymnastic fantasies, but when the lively child mind settled on one pattern…?” The children’s fixation on the veldt scene and the nursery was becoming a problem.
  8. What does the quote “He could feel it on his neck, still, like a hot paw” reveal about Mr. Hadley’s memory of the veldt (Paragraph 65)?
    Answer: It reveals that Mr. Hadley remembers the veldt vividly. “That sun. He could feel it on his neck, still, like a hot paw. And the lions. And the smell of blood.” ( paragraph 65). He still remembers small details, as if they were real. This is when he begins to notice that something is wrong.
  9. What do you believe it means to be “spoiled”? How could parents spoiling their children negatively affect children’s development?
    Answer: When parents spoil their children they negatively affect their development by having them self-centered. When a child is spoiled they become self-centers they become ruthless and do not know how to work for things. If I were to spoil my son and not teach him how to earn and win those things he’ll assume that in life you will get everything you wish for and it is not true. Spoiling kids would make them see things easier and not hardworking and they will become lazy and never want to work for their stuff and will assume everything will be given whenever they want it.
  10. In the context of the text, how is the Hadley family impacted by their use of technology? Does technology in your home impact your relationship with your family? Why or why not? Cite evidence from this text, your own experience, and other literature, art, or history in your answer.
    Answer: Technology in Hadley’s home and my home impacts us by having less communication and becoming less productive and active. In my home, we do not talk much and we send each other text messages when it comes to needing one or another. Being attached to technology can leave them isolated and not have any social skills and also not be more active. In other words, most of society depend on technology to do their everyday life activities and take the credit only themselves and it can affect them because then they do not become fit not social and communication dies.
  11. How does Ray Bradbury’s story explore some of the risks of technology? How do you think humans can develop a healthy and balanced relationship with technology? Cite evidence from this text, your own experience, and other literature, art, or history in your answer.
    Answer: I do not think humans can develop a healthy and balanced relationship with technology due to that technology will not always be there for them. I say this because when technology services go down who will they depend on after they have been depending on technology only and not be active just to be ready whenever a situation like systems goes down and etc. When you also think about it; if life depends on technology right now everything that is known to be alive right now will end up dying like the movie Walle everyone depends on robots and technology and they become really lazy in the natural environment. If we also depend on technology we will just think that the technology will do our work and we won’t have to do anything and then if the systems go down we won’t know what to do because just put our mindsets to the technology.
  12. In the context of the text, what should the future look like? How do you think Ray Bradbury would feel about how much humans rely on technology today? How do you feel about how much we rely on technology? Cite evidence from this text, your own experience, and other literature, art, or history in your answer.
    Answer: We have been relying on technology more and more throughout time and it is making us look lazier everything time. There are new vehicles being made that can be controlled by a controller because nowadays vehicles are just basically computers on wheels. In the future, if humanity actually succeeds with technology the future will be technology all computers everywhere you look. Ray Bradbury would feel that humanity relies too much on technology like robots that can do your own work and homework leaving us safe but lazy at the same time. This is why technology should not have relied on too much because you may never know the effect it will have against us.

Leave a Reply

Your email address will not be published.