RNAProtein Synthesis SE Gizmo Worksheet Answer Sheet

Posted on

On Gizmo, you will learn more than 400 math and science materials. One of the science materials you will learn is RNAProtein Synthesis SE. RNA is involved in creating proteins. To construct a protein out of amino acids in the RNA and Protein Synthesis Gizmo, you can use both DNA and RNA.

If you’re accidentally taking RNAProtein Synthesis SE test and are looking for the answers to complete the questions, you are at the right page, since we will show you the correct answer for the RNAProtein Synthesis SE test. Okay, let’s see our post below!

RNAProtein Synthesis SE Gizmo Worksheet Answer Sheet

RNAProtein Synthesis SE Worksheet Answer on Gizmo

We will show you the answers to the RNAProtein Synthesis SE Worksheet Answer on Gizmo test from Scribd.com. We will show you the answers to the RNAProtein Synthesis SE Worksheet Answer on Gizmo test from Scribd.com.  The correct answer is highlighted in bold font.

ACTIVITY A – TRANSCRIPTION

To complete the test, you can click the ‘Release enzyme’ if necessary.

Introduction:

The first stage of building a protein involves a process known as transcription. In transcription, a segment of DNA serves as a template to produce a complementary strand of RNA. This complementary strand is called messenger RNA, or mRNA.

Question: What occurs during transcription?

  1. Experiment: Like DNA, RNA follows base-pairing rules. Experiment to find which RNA nucleotide on the right side of the Gizmo will successfully pair with the thymine at the top of the template strand of DNA. (NOTE: The DNA on the right side is the template strand.)
    Which RNA base is bonded with the thymine?
    Answer: Adenine
  2. Experiment: The next three bases on the DNA template strand are adenine, cytosine, and guanine. Use the Gizmo to answer the following questions:
    Answer:
    A. Which RNA base bonds with adenine? Uracil
    B. Which RNA base bonds with cytosine? Guanine
    C. Which RNA base bonds with guanine? Cytosine
  3. Analyze: In molecules of RNA, uracil takes the place of the DNA base
    Answer: thymine
  4. Build: Continue building the molecule of mRNA until you have used all of the RNAnucleotides. What is the nucleotide sequence of the mRNA strand you built?
    Answer: A U G C U G A C C U A G
  5. Apply: Suppose a template strand of DNA had the following sequence:
    T A C G G A T A A C T A C C G G G T A T T C A A
    What would be the complementary strand of mRNA?
    Answer: A U G C C U A U U G A U G G C C C A U A A G U U
  6. Predict: How would a change in the sequence of nucleotides in a DNA molecule affect themRNA transcribed from the DNA molecule?
    Answer: Any change would be reflected in the mRNA molecule.

ACTIVITY B – TRANSLATION

To complete Activity B, you can click on the ‘Continue’ after the mRNA strand has been built.

Introduction:

After a strand of mRNA has been built, the strand exits the cell’s nucleus. The second stage of protein synthesis, called translation, occurs next. During translation, the strand of mRNA is used to build a chain of amino acids.

Question: What occurs during translation?

  1. Observe: Examine the strand of mRNA on the SIMULATION pane. Every group of three bases of mRNA is called a codon. In the table at right, list the nitrogen bases in each codon. (Hint: Start from the top of the strand and read down.) The first mRNA codon is called the universal start codon.
Codon mRNA bases
1 AUG
2 CUG
3 ACC
4 UAG

2. Predict: Translation starts when a ribosome (the purple structure on the SIMULATION pane) binds to a strand of mRNA. Transfer RNA, or tRNA, begins bringing amino acids into the ribosome. Each tRNA molecule carries only one kind of amino acid. This amino acid is determined by the tRNA’s anticodon, a set of three unpaired bases.
Which anticodon do you think would attach to the mRNA’s start codon? UAC

3. Observe: Place the next two anticodons on the mRNA strand. What happens?
Answer: The adjacent amino acids attach to one another while a tRNA molecule detaches from themRNA and exits the ribosome.
As each tRNA molecule binds to the mRNA, the ribosome joins the amino acid carried by the tRNA to the growing amino acid chain.

4. Describe: UAG (as well as UAA and UGA) is an example of a stop codon. Molecules called release factors bind to stop codons. Place the release factor on the mRNA molecule.
What happens?
Answer: The amino acid chain is released from the tRNA, and the release factor and final tRNAmolecule exit the ribosome.

5. Infer: Why do you think stop and start codon signals are necessary for protein synthesis?
Answer: Without start and stop codon signals, there would be no way to begin or end the process of translation.

6. Summarize: Describe the processes of transcription and translation in your own words, based on what you have observed in the Gizmo.
Transcription:
Sample answer:
Transcription begins when the enzyme RNA polymerase splits the DNA molecule into two strands. Complementary mRNA nucleotides attach to the DNA template, forming an mRNAmolecule. The mRNA molecule is similar to the DNA molecule except that uracil replaces thymine. The completed mRNA strand then detaches from the DNA molecule.
Translation:
Sample answer:
The mRNA molecule moves to the ribosome. The first mRNA codon, called the start codon(AUG), lines up with the ribosome. A corresponding tRNA molecule (UAC) attaches to the start codon. The tRNA molecule is also attached to an amino acid. A second tRNA molecule and its accompanying amino acid attach to the second mRNA codon. The two amino acids form a bond. More amino acids are added to the molecule as tRNA molecules attach to them RNA codons until the strand is complete.

On RNAProtein Synthesis SE test on Gizmo, there is an Extension section that talks about genes and traits that you should also complete. In this post, however, we can just show the Activity A and Activity B test. To get a complete RNAProtein Synthesis SE test, you can visit Scribd.com.

Leave a Reply

Your email address will not be published.