Gizmo Balancing Chemical Equations Answer Key

Posted on

You may be looking for the answer key for Gizmo Balancing Chemical Equations. If so, you are able to check the answer key below which is from StuDocu by Benson Laird which can be accessed at here.

So, here are the answer key for Gizmo Balancing Chemical Equations according to the StuDocu below.

Prior Knowledge Questions

The scouts are making s’mores out of toasted marshmallows, chocolate, and graham crackers.

  1. hat is wrong with the image below?
    Prior Knowledge Questions
    Answer: It’s not balanced.
  2. Assuming a s’more requires two graham crackers, one marshmallow, and one piece of chocolate, how many s’mores could you make with the ingredients shown? Justify your answer
    Answer: There is 5 graham cracker pieces, but 2 crackers will only make one s’more.

Gizmo Warm-up

In a chemical reaction, reactants interact to form products. This process is summarized by a chemical equation. In the Balancing Chemical Equations Gizmo, look at the floating molecules below the initial reaction: H2 + O2 → H2O.

  1. How many atoms are in a hydrogen molecule (H2)?
    Answer: 2
  2. How many atoms are in an oxygen molecule (O2)?
    Answer: 2
  3. How many hydrogen and oxygen atoms are in a water molecule (H2O)?
    Answer: 2H1O
  4. In general, what does a subscript (such as the “2” in H2) tell you about the molecule?
    Answer: The amount of atoms in a molecule
  5. A chemical equation is balanced if the number of each type of atom on the left side is equal to the number of each type on the right side. Is this reaction balanced? Justify your answer with evidence from the previous questions
    Answer: No, because there is an extra oxygen left.

Question: How are chemical equations balanced?

  1. Balance: Turn on Show histograms. The equation is balanced when there are equal numbers of each type of atom represented on each side of the equation. In the Gizmo, use the up and down arrows to adjust the numbers of hydrogen, oxygen, and water molecules until the equation is balanced. When you are done, turn on Show summary to check your answer
    Answer: Write the balanced equation here: 2 H2 + 1 O2 -> 2 H2O
  2. Solve: Turn off Show summary. Use the Choose reaction drop down menu to see other equations, and balance them. Check your answers and then write the balanced equations.
    Answer:
    2 Al+ 6 HCL -> 2 AlCl3 + 3 H2
    2 NaCl -> 2 Na + 1 Cl2
    1 Na2S + 2 HCl -> 2 NaCl + 1 H2S
    1 CH4 + 2 O2 -> 1 CO2 + 2 H2O
  3. Practice: Balance the following chemical equations. (These equations are not in the Gizmo.)
    A. 2 Na + 1 Cl2 -> 2 NaCl
    B. 2 Na + 2 H2O -> 2 NaOH + 1 H2
    C. 2 Mg + 1 O2 -> 2 MgO
    D. 2 KClO3 -> 2 KCl + 3 O2
    E. 2 Al + 3 CuO -> 1 Al2O3 + 3 Cu
    F. 1 I2 + 2 Na2S2O3 -> 2 Nal + 1 Na2S4O6
    G. 6 Mg + 1 P4 -> 2 Mg3P2

Question: How are chemical reactions classified?

  1. Match: Most chemical reactions can be classified as one of four types. Using the chemical equations in the Gizmo as a guide, match the following definitions to the type of reaction.
    One reactant is broken down into two or more products. (Answer: B. Decomposition)
    A fuel is combined with oxygen to produce carbon dioxide and water. (Answer: E. Combustion)
    Two or more reactants combine to form one product. (Answer: C. Single replacement)
    Two compounds react to form two different compounds. (Answer: D. Double replacement)
    A compound reacts with an element to form a new compound and a different element. (Answer: A. Synthesis)
  2. Practice: Balance each of the chemical equations below. (Some equations may already be in balance.) In the blue-shaded space to the right, classify the reaction as a synthesis, decomposition, single replacement, or double replacement reaction.
    Answer:
    A. 1 AgNO3 + 1 KCl → 1 AgCl + 1 KNO3 double replacement
    B. 1 H2O + 1 SO3 → 1 H2SO4 synthesis
    C. 2 KI + 1Cl2 → 2 KCl + 1 I2 single replacement
    D. 2 NaHCO3 → 1 Na2CO3 + 1 H2O + 1 CO2 decomposition
    E. 1 Zn + 2 HCl → 1 ZnCl2 + 1 H2 single replacement
    F. 1 BaCl2 + 1 Na2SO4 → 1 BaSO4 + 2 NaCl double replacement
    G. 1 C3H8 + 5 O2 → 3 CO2 + 4 H2O combustion
    H. 2 Al + 3CuCl2 → 2 AlCl3 + 3 Cu single replacement.

Question: How can chemical equations be represented with a particulate diagram

Apply: Insert hand-drawn images in the spaces below that represent a labeled and balanced particulate diagram for at least three of the reactions above.

If you want to know the answer key for this question, you are able to access StuDocu where the link has been given to you at the beginning of this article.

About Gizmo

As explained on the website of Gizmos, Gizmos are interactive math and science virtual labs and simulations for grades 3-12. There are over 400 Gizmos which are aligned to the latest standards and these help educators bring powerful new STEM learning experiences to the classroom.

An inquiry-based approach is used by Gizmos to learning that has been validated by extensive research as a highly effective way to build conceptual understanding. If teachers effectively integrate Gizmos into instruction, they are able to take learning to new levels.

Gizmos can be used on any browser or device. If you want to get the best experience, you have to use the latest version of Firefox, Chrome, Safari or Microsoft Edge. In Gizmos, there are 3-D rendering, but it is important for you to note that certain older Chromebooks do not support WebGL, the library needed for 3-D rendering.

Here are STEM case requirements.

  • For PC or Chromebook, it must be a system with at least 2GB of RAM, 4GB or more is better.
  • For iPad, it must be iPad 5th generation such as iPad Air, iPad Mini 2, or any iPad released after 2013 and make sure that it runs iOS 11.0 or better.
  • For Android tablet, it must have the android OS version 7 or better.
  • Across all systems, STEM Cases need an up-to-date version of Chrome, Safari, or Mozilla Firefox.

Leave a Reply

Your email address will not be published.