Funeral CommonLit Answer Key

Posted on

On CommonLit, there are a variety of texts you can find including short stories, news articles, poems and historical documents. Of course, the texts available on CommonLit come in various genres, so readers will get the texts, based on their needs and wants.

Funeral by Ralph Fletcher is one of the texts you can read. In this story, the writer describes taking a trip into the forest with his friends. This text is intended for 5th grade with Lexile of 560. After reading the texts, you can take assignments found next to the text.

Funeral CommonLit Answer Key

Discussion of Funeral by Ralph Fletcher on CommonLit

Funeral by Ralph Fletcher can be found on Commonlit here. In the text, there are four notes, including:

  1. Solemn: serious; not cheerful
  2. A reference to ‘The Three Stooges’, an American comedy team that is known for their short films
  3. A type of powerful firecracker
  4. A North American freshwater fish

Next to the text, you can find guiding questions and discussion. The guiding questions include:

  1. Why are Ralph’s friends having a funeral for him?

a. Ralph is sick
b. He is moving away
c. Ralph is going to a funeral
d. They don’t want to be friends anymore
Answer: b. He is moving away

  1. Which of the following describes Ralph’s funeral?

a. Suspenseful
b. Concerning
c. Heart-felt
d. Mean
Answer: c. Heart-felt

  1. How does Ralph feel about the future?

a. He is very angry that he has to move away from his friends.
b. He is convinced that the future will be boring without his friends.
c. He is optimistic about the future and seeing his friends again soon.
d. He is accepting of the move and the new things that will come with it.
Answer: d. He is accepting of the move and the new things that will come with it.

In addition to guiding questions, you can also find discussions that talk about:

  1. In your opinion, what is a good way to show your friends you care about them?
  2. How do you feel about how Ralph’s friends showed him that they cared?
  3. In the Context of the text, what is a friend?

Funeral Answer Keys

If you are looking for answer keys of Funeral’s assignments but you have not found it yet, no worries, you can find them in our post. We got Funeral by Ralph Fletcher answer keys from Faspe.info. https://www.faspe.info/funeral-commonlit-answer-key/ Let’s discuss CommonLit Funeral by Ralph Fletches in our post below!

Question:

  1. Which two phrases or sentences from the text support the main character’s point of view?
    Answer:
    ‘Usually I hated it when my friends ditched me, but this time it felt different.’ (This can be found in paragraph 33)
    ‘Ralph Fletcher was a good friend. Last year I had to do summer school. He came by every day to walk me home.’ (This can be found in paragraph 25)
  2. PART A: How does Ralph’s funeral contribute to the development of the story’s plot?
    Answer: It emphasizes how much Ralph meant to the boys as a friend.
  3. PART B: Which detail from the text best supports the answer to Part A?
    Answer: “Then he whispered: ‘He was the brother I never had.’ (This can be found in paragraph 29)
  4. Part A: What effect does the following sentence have on the overall structure? ‘My eyes started to water. I tilted my head so they wouldn’t notice, and stayed quiet. Nobody spoke. I thought of all the things I’d done with these guys.’ (This can be found in paragraph 32)
    Answer: The figurative language used sets the tone that finalizes the resolution.
  5. Part B: What effect does the sentence have on the meaning of the text?
    Answer: It develops the theme, ‘Goodbyes can be hard, but they help us appreciate our friendships.’
  6. Select two lines from the passage that illustrate information the reader would likely miss if the story were written from a different point of view.
    Answer:
    ‘Usually I hated it when my friends ditched me, but this time it felt different. In a strange way, I was glad they were gone.’
    ‘Okay,’ I promised, and followed my friends outside. They were walking in a funny way, the way you do when you’re hiding a secret.’
  7. What is the impact of the author’s use of imagery on tone in the following lines from paragraph 33? ‘In a strange way, I was glad they were gone. For a while I just laid there, looking up at the trees. I heard a car horn beeping.’
    Answer: The imagery of ‘looking up’ demonstrates the lost mood of the speaker.
  8. How does the phrase ‘stepped into my new life’ contribute to the meaning of the text? ‘Then I stood up and stepped into my new life, whatever that might be.’ (This can be found in the paragraph 35)
    Answer: It reveals that he is accepting of the move and the new things that will come with it.

In addition to finding the answer keys to Funeral by Ralph Fletcher from Faspe.info, we also find the Commonlit assignments on another source that is in the form of PDF format found here.  Unfortunately, we cannot show you the answer keys, as we have not found it yet.

  1. PART A: Which of the following identifies the theme of the text?

a. Adults often don’t understand the bond between childhood friends.
b. Goodbyes can be hard, but they help us appreciate our friendships.
c. Childhood friendships are the strongest form of friendships.
d. There is nothing more tragic than leaving behind a childhood friend.

  1. PART B: Which section from the text best supports the answer to Part A?

a. ‘All right, but we’re leaving at 10 o’clock sharp,’ he said. ‘When you hear me beep the horn, you come right away, okay?’” (This can be found in the paragraph 8)
b. “’Hear ye, hear ye, hear ye,’ he announced. ‘We have gathered here to lay to rest
the soul of our departed friend, Ralph Fletcher. Would anyone like to speak?’”
(This can be found in paragraph 24)
c. “’About a month ago, John Berkowitz tried to beat me up, and Ralph told John,
‘You’ll have to beat me up first.’ So, John Berkowitz punched him instead. He was
a brave friend. Stupid, but brave!’” (This can be found in paragraph 26)
d. “My eyes started to water. I tilted my head so they wouldn’t notice, and stayed
quiet. Nobody spoke. I thought of all the things I’d done with these guys.” (This can be found in the paragraph 32)

  1. PART A: How does Ralph’s funeral contribute to the development of the story’s plot?

a. It reveals how angry the boys are that Ralph is moving away.
b. It emphasizes how much Ralph meant to the boys as a friend.
c. It proves that the boys aren’t taking Ralph’s move seriously.
d. It shows how sad Ralph is that he will never see his best friends again.

  1. PART B: Which detail from the text best supports the answer to Part A?

a. “‘You’ll be dead to us,’ Larry pointed out.” (This can be found in the paragraph 15)
b. “‘You don’t sing that at a funeral,’ Larry interrupted. ‘You sing that on New Year’s Eve!’” (Paragraph 23)
c. “Then he whispered: ‘He was the brother I never had.’ (Paragraph 29)
d. “They were gone. Usually I hated it when my friends ditched me, but this time it felt different.” (Paragraph 33)

  1.  How does the narrator’s point of view influence how events are described in the [RL.6] story?

Leave a Reply

Your email address will not be published.