FEMA IS 5a Answers

Posted on

For those who are looking for information about FEMA IS 8a answers key, now you are able to read the text below.

FEMA IS-5a: An Introduction to Hazardous Materials Answers Key

  1. Sensory clues to the possible presence of hazardous materials in water include:
    A. Dead fish
    B. Unusual algae growth
    C. White froth
    D. All of these
    Answer: D
  2. When treating a household incident involving exposure to a poison, your most reliable source of advice and expertise is:
    A. The Poison Control Center
    B. The local health department
    C. The police
    D. The product’s label
    Answer: D
  3. Which of the following correctly identifies the four ‘routes of entry’ for toxic substances into the body:
    A. Absorption, injection, insertion, inhalation
    B. Irritation, injection, absorption, asphyxiation
    C. Absorption, injection, ingestion, inhalation
    D. Injection, ingestion, integration, absorption
    Answer: C
  4. The code OXY in the bottom white quadrant of a label conforming to NFPA 704 indicates that:
    A. The material will explode on contact with air
    B. The material can easily release oxygen to create or worsen a fire or explosion hazard
    C. The material reacts with water
    D. The material is radioactive
    Answer: B
  5. The chemical agent or hazardous material that interferes with the body’s ability to transfer oxygen to the cells is:
    A. Hydrogen cyanide
    B. Nerve agent
    C. Tear gas
    D. Phosgene
    Answer: A
  6. Which Federal law is intended to assure, so far as possible, safe working conditions?
    A. The Toxic Substances Control Act
    B. The Occupational Safety and Health Act
    C. The Clean Air Act
    D. The Safe Drinking Water Act
    Answer: B
  7. A toxic accident occurs in your neighborhood. Several adults, teenagers, and small children are present. Which group, if any, would likely be most severely affected?
    A. The teenagers would be most severely affected
    B. All would be affected to the same degree
    C. The small children would be most severely affected
    D. The adults would be most severely affected
    Answer: C
  8. What is the recommended minimum number of personnel needed to manage a hazardous materials incident safely?
    A. 3-5
    B. 8
    C. 5
    D. 3
    Answer: B
  9. Decontamination is needed in order to:
    A. Identify chemicals involved in an accident
    B. Remove contaminants from people and equipment
    C. Treat injuries resulting from chemical emergencies
    D. Estimate the amount of contaminant to which a person has been exposed
    Answer: B
  10. The five phases of a hazardous material’s life does not include production, transportation, storage, elimination, and disposal.
    A. True
    B. False
    Answer: B
  11. The Federal agency primarily responsible for protecting our environment from contamination by hazardous materials releases is:
    A. The Department of Labor
    B. The Department of Transportation
    C. The Federal Emergency Management Agency
    D. The Environmental Protection Agency
    Answer: D
  12. If you are caught outdoors in the vicinity of a hazardous materials incident, you should try to move away from the release:
    A. Close to the incident responders
    B. Upstream, uphill, and upwind
    C. Downstream, downhill, and downwind
    Answer: B
  13. Under EPCRA, Local Emergency Planning Committees (LEPCs) are charged with the responsibility to:
    A. Inspect local factories to ensure compliance with Federal legislation
    B. Develop an emergency plan to respond to hazardous materials incidents
    C. Regulate hazardous materials within State borders
    D. Write local ordinances to promote emergency preparedness
    Answer: B
  14. It is difficult and sometimes impossible to purify contaminated groundwater.
    A. True
    B. False
    Answer: A
  15. Under what circumstances are judges likely to take immediate action to halt pollution before a violation of the law has been proven in court?
    A. When the polluting industry is large and can afford it
    B. Whenever there is cause to believe the environment might be harmed
    C. Whenever environmental lobby groups are in agreement that the problem exists
    D. In extreme cases when the potential damage is clear and irreparable
    Answer: D
  16. Existing landfills are generally considered sufficient to serve as the sole means of disposing of the Nation’s waste for the foreseeable future.
    A. True
    B. False
    Answer: B
  17. If you encounter a suspicious substance, you should:
    A. Immediately dispose of it yourself
    B. Notify the appropriate authority
    Answer: B
  18. A person whose skin is coated with a toxic substance gives his/her contaminated clothing to another individual. This likely will result in what is called:
    A. Risk
    B. Cross-contamination
    C. Ingestion
    D. Reckless endangerment
    Answer: B
  19. Results of Commodity Flow Surveys can be obtained from:
    A. LEPC
    B. FEMA
    C. LAPD
    D. SEMA
    Answer: A
  20. The presence of hazardous materials can always be detected by the sense of smell.
    A. True
    B. False
    Answer: B
  21. A person works every day with a toxic substance, but does not take protective measures. The individual will experience what type of exposure?
    A. Lethal
    B. Acute
    C. Chronic
    D. Carcinogenic
    Answer: C
  22. The EPCRA grants citizens the right to obtain information on hazardous materials in their community.
    A. True
    B. False
    Answer: A
  23. An industry’s smokestack is an example of what type of source?
    A. Point
    B. Area
    Answer: A
  24. The local role in reducing public risks from hazardous materials includes:
    A. Developing an emergency plan for hazardous materials incidents
    B. Regulating hazardous materials transportation through local ordinances
    C. Regulating safe disposal of hazardous waste
    D. All of these
    Answer: D
  25. One benefit of a sound community plan to deal with a hazardous materials emergency is:
    A. The need for assistance from other jurisdictions is eliminated
    B. Fewer resources are required to handle the incident
    C. Roles and responsibilities are defined
    D. The likelihood of an incident occurring is almost eliminated
    Answer: C
  26. Formal mutual aid agreements with surrounding jurisdictions are seldom if ever needed, since everyone is ready to pitch in when an incident occurs.
    A. True
    B. False
    Answer: B
  27. A Material Safety Data Sheet (MSDS) includes information on:
    A. The amount of a specific chemical that can be legally released
    B. Health effects and physical properties of a specific chemical
    C. Laws governing the use of a specific chemical
    D. The cost of a specific chemical
    Answer: B
  28. The Federal agency responsible for regulating interstate shipments of hazardous materials is:
    A. Environmental Protection Agency
    B. Federal Emergency Management Agency
    C. Department of Transportation
    D. Occupational Safety and Health Administration
    Answer: C
  29. A chemical that, in relatively small amounts, produces injury when it comes in contact with skin tissue is known as:
    A. A flammable liquid
    B. A radioactive material
    C. An explosive
    D. A corrosive
    Answer: D
  30. Under existing laws, States do not have broad authority to control how hazardous materials are stored, used, transported, and disposed of within their borders.
    A. True
    B. False
    Answer: B

Leave a Reply

Your email address will not be published.