FEMA IS-5.a: An Introduction to Hazardous Materials Answers

Posted on

For those who want to find out the answers for FEMA IS-5.a: An Introduction to Hazardous Materials, you can read this entire article. Below, we will share the answers for that exam.

1. Sensory clues to the possible presence of hazardous materials in water include:

A. Dead fish
B. Unusual algae growth
C. White froth
D. All of these
Answer: D

2. When treating a household incident involving exposure to a poison, your most reliable source of advice and expertise is:

A. The Poison Control Center
B. The local health department
C. The police
D. The product’s label
Answer: D

3. Which of the following correctly identifies the four ‘routes of entry’ for toxic substances into the body:

A. Absorption, injection, insertion, inhalation
B. Irritation, injection, absorption, asphyxiation
C. Absorption, injection, ingestion, inhalation
D. Injection, ingestion, integration, absorption
Answer: C

4. The code OXY in the bottom white quadrant of a label conforming to NFPA 704 indicates that:

A. The material will explode on contact with air
B. The material can easily release oxygen to create or worsen a fire or explosion hazard
C. The material reacts with water
D. The material is radioactive
Answer: B

5. The chemical agent or hazardous material that interferes with the body’s ability to transfer oxygen to the cells is:

A. Hydrogen cyanide
B. Nerve agent
C. Tear gas
D. Phosgene
Answer: A

6. Which Federal law is intended to assure, so far as possible, safe working conditions?

A. The Toxic Substances Control Act
B. The Occupational Safety and Health Act
C. The Clean Air Act
D. The Safe Drinking Water Act
Answer: B

7. A toxic accident occurs in your neighborhood. Several adults, teenagers, and small children are present. Which group, if any, would likely be most severely affected?

A. The teenagers would be most severely affected
B. All would be affected to the same degree
C. The small children would be most severely affected
D. The adults would be most severely affected
Answer: C

8. What is the recommended minimum number of personnel needed to manage a hazardous materials incident safely?

A. 3-5
B. 8
C. 5
D. 3
Answer: B

9. Decontamination is needed in order to:

A. Identify chemicals involved in an accident
B. Remove contaminants from people and equipment
C. Treat injuries resulting from chemical emergencies
D. Estimate the amount of contaminant to which a person has been exposed
Answer: B

10. The five phases of a hazardous material’s life does not include production, transportation, storage, elimination, and disposal.

A. True
B. False
Answer: B

11. The Federal agency primarily responsible for protecting our environment from contamination by hazardous materials releases is:

A. The Department of Labor
B. The Department of Transportation
C. The Federal Emergency Management Agency
D. The Environmental Protection Agency
Answer: D

12. If you are caught outdoors in the vicinity of a hazardous materials incident, you should try to move away from the release:

A. Close to the incident responders
B. Upstream, uphill, and upwind
C. Downstream, downhill, and downwind
Answer: B

13. Under EPCRA, Local Emergency Planning Committees (LEPCs) are charged with the responsibility to:

A. Inspect local factories to ensure compliance with Federal legislation
B. Develop an emergency plan to respond to hazardous materials incidents
C. Regulate hazardous materials within State borders
D. Write local ordinances to promote emergency preparedness
Answer: B

14. It is difficult and sometimes impossible to purify contaminated groundwater.

A. True
B. False
Answer: A

15. Under what circumstances are judges likely to take immediate action to halt pollution before a violation of the law has been proven in court?

A. When the polluting industry is large and can afford it
B. Whenever there is cause to believe the environment might be harmed
C. Whenever environmental lobby groups are in agreement that the problem exists
D. In extreme cases when the potential damage is clear and irreparable
Answer: D

16. Existing landfills are generally considered sufficient to serve as the sole means of disposing of the Nation’s waste for the foreseeable future.

A. True
B. False
Answer: B

17. If you encounter a suspicious substance, you should:

A. Immediately dispose of it yourself
B. Notify the appropriate authority
Answer: B

18. A person whose skin is coated with a toxic substance gives his/her contaminated clothing to another individual. This likely will result in what is called:

A. Risk
B. Cross-contamination
C. Ingestion
D. Reckless endangerment
Answer: B

19. Results of Commodity Flow Surveys can be obtained from:

A. LEPC
B. FEMA
C. LAPD
D. SEMA
Answer: A

20. The presence of hazardous materials can always be detected by the sense of smell.

A. True
B. False
Answer: B

21. A person works every day with a toxic substance, but does not take protective measures. The individual will experience what type of exposure?

A. Lethal
B. Acute
C. Chronic
D. Carcinogenic
Answer: C

22. The EPCRA grants citizens the right to obtain information on hazardous materials in their community.

A. True
B. False
Answer: A

23. An industry’s smokestack is an example of what type of source?

A. Point
B. Area
Answer: A

24. The local role in reducing public risks from hazardous materials includes:

A. Developing an emergency plan for hazardous materials incidents
B. Regulating hazardous materials transportation through local ordinances
C. Regulating safe disposal of hazardous waste
D. All of these
Answer: D

25. One benefit of a sound community plan to deal with a hazardous materials emergency is:

A. The need for assistance from other jurisdictions is eliminated
B. Fewer resources are required to handle the incident
C. Roles and responsibilities are defined
D. The likelihood of an incident occurring is almost eliminated
Answer: C

26. Formal mutual aid agreements with surrounding jurisdictions are seldom if ever needed, since everyone is ready to pitch in when an incident occurs.

A. True
B. False
Answer: B

27. A Material Safety Data Sheet (MSDS) includes information on:

A. The amount of a specific chemical that can be legally released
B. Health effects and physical properties of a specific chemical
C. Laws governing the use of a specific chemical
D. The cost of a specific chemical
Answer: B

28. The Federal agency responsible for regulating interstate shipments of hazardous materials is:

A. Environmental Protection Agency
B. Federal Emergency Management Agency
C. Department of Transportation
D. Occupational Safety and Health Administration
Answer: C

29. A chemical that, in relatively small amounts, produces injury when it comes in contact with skin tissue is known as:

A. A flammable liquid
B. A radioactive material
C. An explosive
D. A corrosive
Answer: D

30. Under existing laws, States do not have broad authority to control how hazardous materials are stored, used, transported, and disposed of within their borders.
A. True
B. False
Answer: B

31. The body has very efficient internal defenses which can remove any quantity of an unwanted substance.

A. True
B. False
Answer: B

32. The success of good site operations and the ability of employees to respond during emergencies is:

A. Good site planning
B. Initial and annual refresher training
C. Well-rehearsed response team
D. Annual inspections of the site
Answer: B

33. A primary purpose of conducting a hazardous materials exercise is to find out:

A. What type of incident is most likely to occur
B. Which responders should receive raises
C. Whether planned procedures work
D. What Federal and State resources could be made available for such an incident
Answer: C

34. The primary hazard associated with most flammable liquids is:

A. Faulty containers
B. Radioactivity
C. Toxic vapors
D. Fire or explosion
Answer: D

35. In-place sheltering is never an appropriate option in an accident involving hazardous materials.

A. True
B. False
Answer: B

36. Besides the LEPC, what local agencies may maintain specific information on industries in your community that use, store, or generate EHS-listed hazardous materials?

A. The local fire department
B. The local police
C. The local public works department
D. The local emergency services department
Answer: A

37. In the NFPA 704 labeling system, a rating of 4 in any quadrant corresponds to:

A. A moderately high hazard
B. The lowest degree of hazard
C. A moderately low hazard
D. The highest degree of hazard
Answer: D

38. The key components of a complete local plan include a basic plan, supporting annexes, and implementing procedures. The supporting annexes typically include:

A. Information on how specific functions (such as evacuation) will be carried out for particular hazards
B. Conceptual framework for emergency operations
C. Lists of people to alert under certain conditions
D. ‘How to’ instructions for operating departments or individuals
Answer: B

39. By reading the placard on a tanker bearing hazardous materials, you can find out:

A. The date the substance was shipped
B. The hazard class of the substance being carried
C. The amount of the substance being carried
D. The name of the carrier
Answer: B

40. The tendency of chemicals to become more concentrated as they move up the food chain is known as:

A. Chemical breakdown
B. Leachification
C. Biodegradation
D. Biomagnification
Answer: D

41. Health effects resulting from contact with a hazardous substance over a long period of time is called:

A. Serological exposure
B. Chronic exposure
C. Doxological exposure
D. Systemic exposure
Answer: B

42. You have just learned that a chemical you work with is a mutagen. What effect does this chemical have?

A. Causes a permanent change in the genetic material (DNA)
B. Increases the risk of cancer
C. Increases the risk of physical defects in a developing embryo
D. Irritates the lining of the throat
Answer: A

43. Which Federal agency provides training, resource information and technical assistance to States to help them prepare for hazardous materials emergencies?

A. The Department of Labor
B. The Department of Transportation HMEP Grants
C. The Federal Emergency Management Agency
D. The Environmental Protection Agency SARA Grants
Answer: C

44. Standard approaches to waste disposal are generally regulated and managed by the:

A. FEMA
B. EPA
C. DOT
D. OSHA
Answer: B

45. The Federal law designed to regulate hazardous waste ‘from cradle to grave’ is:

A. Safe Drinking Water Act
B. Resource Conservation and Recovery Act of 1976
C. Toxic Substances Control Act
D. Superfund
Answer: B

46. The basic approaches to cleaning contaminated soil include:

A. Containment, off-site containment, on- or off-site treatment, or disposal
B. Air stripping/aeration, activated carbon, and chemical precipitation
Answer: A

47. What is the primary purpose of a Hazardous Materials Response Team?

A. To provide the skills, knowledge, and technical equipment needed to offensively handle hazardous materials incidents
B. To develop a community plan for responding to hazardous materials incidents
C. To inspect buildings where hazardous chemicals are used or manufactured
D. To assist in the disposal of household hazardous waste
Answer: A

48. The analysis of a situation to determine the level of risk inherent in that situation is called:

A. Risk search
B. Risk assessment
C. Risk management
D. Health effects assessment
Answer: B

49. Once approved, an Emergency Operations Plan should never be revised, since this would create potential confusion in responding agencies.

A. True
B. False
Answer: B

50. Permissible exposure limits are levels of exposures mandated by:

A. ACGIH
B. USCG
C. OSHA
D. EPA
Answer: C

Leave a Reply

Your email address will not be published.