FEMA IS 242.B: Effective Communication Answers

Posted on

Are you planning to take the exam of the course called FEMA Is 242.B: Effective Communication? If the answer to the question is yes, you may want to check out the FEMA Is 242.B: Effective Communication answers below so that you will be able to get a great result.

Make sure to learn all the questions well and do not only remember the correct options as the questions may appear randomly and not in particular order.

1. To be an effective communicator, you must be able to listen accurately. Paraphrasing demonstrates that you are listening by:

A. Restating in your own words the meaning of what you just heard.
B. Asking relevant open-ended questions to gather additional information.
C. Nonverbally acknowledging the points being made and moving to the next key point.
D. Explaining how your point of view differs from what the participant said.
Correct answer: A. Restating in your own words the meaning of what you just heard.

2. Print media provide almost instantaneous messaging to those who have access.

A. TRUE
B. FALSE
Correct answer: B. FALSE

3. Empathic listening is a part of active listening.

A. TRUE
B. FALSE
Correct answer: A. TRUE

4. When trying to engage the audience during a presentation, direct questions that require a one- or two-word answer:

A. Help stimulate discussion.
B. Should be avoided completely.
C. Foster critical thinking.
D. Can be used to confirm facts.
Correct answer: D. Can be used to confirm facts.

5. All of the following are ways emergency communications differ from routine communications EXCEPT:

A. Stress, change of routine, and lack of sleep can make it more difficult for people to hear messages during an emergency.
B. Emergency messages are intended to elicit a timely response from the public.
C. Emergency communications are designed to raise awareness and provide knowledge rather than provoke a desired response.
D. The timeliness of emergency messages is critical to protecting safety and dispelling rumors.
Correct answer: C. Emergency communications are designed to raise awareness and provide knowledge rather than provoke a desired response.

6. When presenting to an audience:

A. Avoid pausing because pauses make you appear unsure.
B. Imagine that you are talking directly to the person who is farthest away.
C. Pace of the entire presentation the same, for consistency.
D. Use a monotone voice so individuals with limited English proficiency can follow.
Correct answer: C. Pace of the entire presentation the same, for consistency.

7. Both informational and motivational presentations are based on well-researched, logical arguments.

A. TRUE
B. FALSE
Correct answer: A. TRUE

8. All of the following can help you communicate more effectively with a diverse community EXCEPT:

A. Use plain language and avoid jargon and acronyms, passive voice, and complex structures.
B. Recognize that individuals with access and functional needs are all different, even if they have the same disability.
C. Provide information in alternate formats that don’t rely on a single sense or ability of the user.
D. Be sure disaster-related materials are written at 10th- to 12th-grade reading levels.
Correct answer: D. Be sure disaster-related materials are written at 10th- to 12th-grade reading levels.

9. If you understand nonverbal cues you can use them to reinforce your message and to “read” your audience and confirm whether you are communicating successfully.

A. TRUE
B. FALSE
Correct answer: A. TRUE

10. Which of the following internal roadblocks to effective listening is exemplified by the statement, “We’ve never done it that way before?”

A. Halo effect
B. Resistance to change
C. Stereotyping
D. Hearing only facts and not feelings
Correct answer: B. Resistance to change

11. When talking to a person with a hearing disability, you should:

A. Shout at them to make it easier for them to hear you.
B. Speak in a normal tone and make sure your lips are visible.
C. Assume that they need to have information written, not spoken.
D. Wait until a sign language interpreter is available to assist.
Correct answer: B. Speak in a normal tone and make sure your lips are visible.

12. Which of the following media would you NOT use to inform the public of an approaching tornado?

A. Siren
B. Radio announcement
C. Television crawl message
D. Newspaper article
Correct answer: D. Newspaper article

13. How can you tell “in the moment” that your message isn’t being received?

A. Rely on the individual asking a question.
B. Ask the audience if they understand.
C. Look for changes in body language.
D. See how the audience responds in an emergency.
Correct answer: C. Look for changes in body language.

14. In an emergency, the most effective communication tool is one that reaches the target audience, is timely and reliable, and __________.

A. Uses the newest technology available.
B. Enhances comprehension of the message content.
C. Avoids the security vulnerabilities that are inherent in social media.
D. Requires the user to take a specific action to access the message.
Correct answer: B. Enhances comprehension of the message content.

15. If the audience is slow to respond to your question, you should answer it yourself rather than let there be silence.

A. TRUE
B. FALSE
Correct answer: B. FALSE

16. Communication is a one-way process.

A. TRUE
B. FALSE
Correct answer: B. FALSE

17. Functions of emergency public information include seeking the public’s cooperation, instilling public confidence, and providing information to help families reunite.

A. TRUE
B. FALSE
Correct answer: A. TRUE

18. To communicate more effectively with your community you should:

A. Become fluent in all of the languages spoken in the community.
B. Simplify communications by using one main approach and format.
C. Learn about the languages and communication traditions in the community.
D. Avoid interacting directly with those who have access and functional needs.
Correct answer: B. Simplify communications by using one main approach and format.

19. Inclusive language:

A. Focuses on disabilities and “special needs.”
B. Equates the person with the disability (e.g., “she’s a cripple”).
C. Is based on assumptions about a person’s level of functioning.
D. Places emphasis on the person instead of the disability.
Correct answer: D. Places emphasis on the person instead of the disability.

20. Practicing a presentation serves little purpose if you are already familiar with the topic.

A. TRUE
B. FALSE
Correct answer: B. FALSE

21. Strategies for engaging the audience include:

A. Standing in a fixed position behind the podium.
B. Stay calm by thinking about other things besides the topic.
C. Tamping down your passion for the subject matter which might alienate listeners.
D. Using natural gestures and positive facial expressions.
Correct answer: D. Using natural gestures and positive facial expressions.

22. To help project your voice:

A. Slow down and use shorter phrases.
B. Shout so you can be heard over noise and distractions.
C. Raise the pitch of your voice.
D. Avoid drinking water before or during your presentation.
Correct answer: A. Slow down and use shorter phrases.

23. Which of the following methods of communication is LEAST useful to inform the public of a collapsed bridge?

A. AM radio traffic update
B. Automated messaging
C. Television
D. Magazine feature story
Correct answer: D. Magazine feature story

24. Which of the following messages is best suited to an informational presentation?

A. Sell the board of supervisors on the importance of investing in mitigation.
B. Lead staff in a review of the Incident Command System.
C. Persuade homeowners to have a personal evacuation plan.
D. Convince residents to become involved in volunteer agencies.
Correct answer: B. Lead staff in a review of the Incident Command System.

25. In most emergency situations, you will use __________ to communicate.

A. A mixture of low- and high-technology tools
B. Primarily television broadcasts
C. The most sophisticated technology tools
D. Only technology that does not depend on electricity
Correct answer: A. A mixture of low- and high-technology tools

Leave a Reply

Your email address will not be published.