FEMA IS-230.d: Fundamentals of Emergency Management Answers

Posted on

For those who want to find out the answers for FEMA IS-230.d: Fundamentals of Emergency Management, you have to read this entire article. Here, we are going to share the questions and also the answers of that exam.

Questions & Answers: FEMA IS-230.d: Fundamentals of Emergency Management (1-25)

1. Which of the following statements about the Stafford Act is correct? Under the Stafford Act:

A. The types of incidents that may qualify as a major disaster are extremely broad.
B. The President may only declare a major disaster at the request of a Governor or tribal Chief Executive who certifies the State or tribal government and affected local governments are overwhelmed.
C. An emergency is defined as any natural catastrophe for which, in the determination of the President, Federal assistance is needed to supplement State, tribal, and local efforts and capabilities to save lives.
D. The Federal assistance available for major disasters is more limited than that which is available for emergencies.
The Answer: B

2. Which mission area includes restoring health and social services networks and returning economic and business activities to a healthy state?

A. Prevention
B. Protection
C. Response
D. Recovery
The Answer: D

3. The emergency operations plan is a key component of an emergency management program that:

A. Serves primarily as a budgeting document for acquiring emergency management resources.
B. Is required in order for a jurisdiction to receive Federal assistance with mitigation initiatives.
C. Establishes the overall authority, roles, and functions performed during incidents
D. Provides standard operating procedures for responding to specific types of incidents.
The Answer: C

4. Which of the following presents an integrated set of guidance, programs, and processes that enables the whole community to meet the National Preparedness Goal.

A. State Training and Exercise System
B. National Preparedness System
C. Community Response System
D. Incident Command System
The Answer: B

5. ____ has emergency services departments capable of responding to emergencies that include law enforcement, fire/emergency medical services, and public works.

A. State government
B. Local government
C. Federal Government
D. FEMA
The Answer: B

6. Emergency managers consider and take into account all threats/hazards, all phases, all stakeholders, and all impacts relevant to disasters. This statement describes which emergency management principle?

A. Risk-Driven
B. Integrated
C. Progressive
D. Comprehensive
The Answer: B

7. Which of the following statements is FALSE?

A. While private-sector organizations are important in building resilient communities before an incident occurs, they play a limited role, if any, during an incident.
B. Nonprofit organizations bolster and support government efforts. These organizations collaborate with responders, governments at all levels, and other agencies and organizations.
C. Private and nonprofit sectors are encouraged to develop contingency plans and to work with State, tribal, and local planners to ensure that their plans are consistent with other pertinent plans.
D. Government agencies are responsible for protecting the lives and property of their citizens and promoting their well-being. However, the government does not, and cannot, work alone.
The Answer: B

8. Select the TRUE statement:

A. The primary focus of recovery is on the restoration of physical structures rather than returning economic and business activities to a healthy state.
B. Recovery is primarily a responsibility of the local government. Therefore, the Federal Government provides very limited assistance for recovery under the Stafford Act.
C. Recovery efforts are most effective when jurisdictions wait until responders have completed all response activities.
D. Long-term recovery can take months or years because it is a complex process of revitalizing homes, businesses, public infrastructure, and the community’s economy and restoring quality of life.
The Answer: D

9. In addition to emergency core functions, the emergency manager directs day-to-day program functions. An example of a day-to-day function is:

A. Emergency public information
B. Hazard mitigation
C. Public health and medical services
D. Direction, control, and coordination
The Answer: B

10. Local elected or appointed officials

A. Conduct a preliminary damage assessment and submit documentation to FEMA requesting a Federal disaster declaration.
B. Delegate responsibility for emergency management and typically are not involved in the incident response and recovery.
C. Should be present at the Incident Command Post to direct the first responders in executing tactical operations.
D. May need to help shape or modify laws, policies, and budgets to aid preparedness efforts and to improve emergency management and response capabilities.
The Answer: D

11. Specific areas of authority and responsibilities for emergency management should be clearly stated in local ordinances and laws. These ordinances and laws should specify a specific line of succession for elected officials and require that departments of government establish lines of succession.

A. TRUE
B. FALSE
The Answer: A

12. Which of the following is an example of a prevention activity?

A. Requiring identification for site access
B. Mobilizing search and rescue teams
C. Setting up a network of clinics to provide neighborhood-based healthcare access for residents affected by a hurricane
D. Passing an ordinance on controlling development in a floodplain
The Answer: A

13. While every part of an emergency management program has its own role and function, private citizens are solely responsible for the protection of life and property.

A. TRUE
B. FALSE
The Answer: B

14. Mission areas are comprised of the capabilities required for executing a function at any time (before, during, or after an incident) and across all threats and hazards. Four of the five preparedness mission areas are: Prevention, Protection, Response, and Recovery. Which is the fifth mission area?

A. Readiness
B. Planning
C. Mitigation
D. Preparation
The Answer: C

15. Which of the following statements about an emergency operations center (EOC) is correct?

A. An EOC allows decision makers to operate in one place to coordinate and communicate with support staff.
B. Having multiple EOCs allows for more efficient management of resources.
C. An EOC should be located as close to the incident site as possible.
D. To be most effective, an EOC should be organized according to Emergency Support Functions.
The Answer: A

16. What capabilities focus on reducing loss of life and property by lessening the impact of disasters?

A. Response
B. Management
C. Mitigation
D. Protection
The Answer: A

17. The Whole Community concept means that residents, emergency management practitioners, organization and community leaders, and government officials:

A. Work together to assess the needs of their respective communities and determine the best ways to organize and strengthen their assets, capacities, and interests.
B. Prioritize which members of the community will receive assistance if response and recovery resources are limited.
C. Rely on the expertise and resources of the Federal Government to rebuild their communities in a safer, stronger way following a disaster.
D. Become self-reliant in responding to disasters so that they will not need to request assistance through mutual aid or other means.
The Answer: A

18. Which part of the emergency operations plan includes the Purpose, Scope, Situation Overview, Assumptions, Concept of Operations, and Organization and Assignment of Responsibilities?

A. Annexes
B. Appendixes
C. Basic Plan
D. Executive Summary
The Answer: C

19. This authority emphasizes that Federal disaster assistance is intended to supplement, not supplant, the resources of State, local, and private-sector organizations.

A. Post-Katrina Emergency Management Reform Act of 2006
B. Sandy Recovery Improvement Act of 2013
C. Executive Order 12127
D. Executive Order 10427
The Answer: D

20. _____ is responsible for coordinating Federal resources that support State, local, tribal,
and territorial efforts when a Federal emergency or disaster is declared.

A. Local government
B. Regional government
C. State government
D. FEMA
The Answer: D

21. Categorizing, by capability, the resources requested, deployed, and used in incidents is referred to as:

A. Resource typing
B. Resource grouping
C. Resource classifying
D. Resource cataloging
The Answer: A

22. Which of the following statements is FALSE?

A. Individuals and families can contribute by reducing hazards in and around their homes; developing a preparedness plan; and assembling emergency supplies.
B. Nonprofit organizations often have a commitment to the specific set of interests and values of their members, and therefore should be excluded from emergency management planning efforts.
C. Nongovernmental organizations often provide sheltering, emergency food supplies, counseling services, and other vital support services to support response and promote the recovery of disaster survivors.
D. Jurisdictions must work closely with private-sector entities that provide water, power, communications networks, transportation, medical care, security, and numerous other services.
The Answer: C

23. One key function of Emergency Operations Center (EOC) personnel is to

A. Assume chain of command for all personnel working at the incident scene.
B. Establish the optimal span of control for supervising responders
C. Ensure that the Incident Commander has needed resources (i.e., personnel, tools, and equipment)
D. Determine tactical objectives and direction for managing the incident.
The Answer: D

24. All of the following are important emergency management planning principles EXCEPT FOR:

A. Planning should be flexible enough to address both traditional and catastrophic incidents.
B. Planning results in unique plans for every type of threat or hazard.
C. Planning is fundamentally a process to manage risk.
D. Planning must be community based, representing the whole population and its needs.
The Answer: B

25. States delegate authority to their subunits of government (including counties, municipalities, towns or townships, and villages). This delegation creates local autonomy and limits the degree of State influence in local affairs. What is the term used to describe this delegation?

A. Home rule
B. Self-governance
C. Limits of power
D. Jurisdictional autonomy
The Answer: A

NoteIf you want to see the questions and answers fully, simply you are able to click this link here. 

Leave a Reply

Your email address will not be published.