FEMA IS 201: Forms Used for the Development of the Incident Action Plan Answers

Posted on

For those who want to find out the answers for FEMA IS 201: Forms Used for the Development of the Incident Action Plan, you must read this entire article. Here, we will share the questions and the answers of that exam.

Questions & Answers: FEMA IS 201: Forms Used for the Development of the Incident Action Plan

1. The ICS-205 is prepared by the ____________and given to the Planning Section Chief for inclusion in the IAP.

A. Safety Officer
B. Logistics Section Chief
C. Incident Commander
D. Planning Section Chief
The Answer: B. Logistics Section Chief

2. Which standard ICS form details the specific actions the Divisions or Groups will be taking in support of the overall incident objectives?

A. ICS-202: Incident Objectives
B. ICS-204: Assignment List
C. ICS-203: Organization Assignment List
D. ICS-215: Operational Planning Worksheet
The Answer: B. ICS-204: Assignment List

3. The purpose of the Incident Action Plan Safety Analysis (ICS-215A) is to aid the Safety Officer in completing an operational risk assessment to prioritize hazard, safety, and health issues, and to develop appropriate mitigations.

A. True
B. False
The Answer: A. True

4. Which planning phase involves determining the tactical direction and the specific resources, reserves, and support requirements for implementing the selected strategies and tactics for the operational period?

A. Establish Incident Objectives and Strategy
B. Prepare and Disseminate the Plan
C. Develop the Plan
D. Execute, Evaluate, and Revise the Plan
The Answer: C. Develop the Plan

5. The planning process may begin with which of the following?

A. Scheduling of a planned event
B. Initial response to an actual or impending incident
C. Identification of a credible threat
D. All of the above
The Answer: D. All of the above

6. Which form provides the Planning Section documentation on resources released from the incident?

A. ICS-204: Assignment List
B. ICS-214: Activity Log
C. ICS-208: Safety/Message Plan
D. ICS-221: Demobilization Check-Out
The Answer: D. ICS-221: Demobilization Check-Out

7. Which of the following is NOT one of the purposes of the Incident Check-In List (ICS-211)?

A. Records arrival times at the incident of all overhead personnel, tactical resources, and equipment
B. Facilitates the oral briefing in the transfer of command process
C. Records the initial location of personnel and equipment to facilitate subsequent assignments
D. Supports demobilization by recording the home base, method of travel, etc. for resources checked in
The Answer: B. Facilitates the oral briefing in the transfer of command process

8. The Incident Action Plan Safety Analysis (ICS-215A) is typically prepared by the Planning Section Chief during the incident action planning cycle.

A. True
B. False
The Answer: B. False

9. ___________ is the release and return of resources that are no longer required, and is a planned process.

A. Demobilization
B. Reconstitution
C. Decontamination
D. Demobilization Check-Out
The Answer: A. Demobilization

10. Which form can assist the Time Unit, Cost Unit, and Compensation and Claims Unit in providing accurate reports to other agencies after the incident to document reimbursement claims?

A. ICS-201: Incident Briefing
B. ICS-202: Incident Objectives
C. ICS-211: Incident Check-In List
D. ICS-214: Activity Log
The Answer: D. ICS-214: Activity Log

11. The ________________provides ICS personnel with information on the units that are currently activated and the names of personnel staffing each position/unit.

A. ICS-202: Incident Objectives
B. ICS-204: Assignment List
C. ICS-203: Organization Assignment List
D. Incident Action Plan
The Answer: B. ICS-204: Assignment List

12. The _____________describes the basic incident strategy, incident objectives, command emphasis/priorities, and safety considerations for the next operational period.

A. ICS-203: Organization Assignment List
B. ICS-204: Assignment List
C. ICS-202: Incident Objectives
D. Incident Action Plan
The Answer: C. ICS-202: Incident Objectives

13. The General Message (ICS-213) is used to record incoming messages that cannot be transmitted orally or when a hard-copy delivery is required.

A. True
B. False
The Answer: A. True

14. Which form records details of notable activities at any ICS level, including single resources, equipment, and task forces?

A. ICS-201: Incident Briefing
B. ICS-214: Activity Log
C. ICS-211: Incident Check-In List
D. ICS-202: Incident Objectives
The Answer: B. ICS-214: Activity Log

15. An Incident Action Plan (IAP) may include the identification of operational resources and assignments.

A. True
B. False
The Answer: A. True

16. Which form is used to convey statements for safety message(s), priorities, and key command emphasis, decisions, or directions?

A. ICS-213: General Message
B. The Demobilization Plan
C. ICS-221: Demobilization Check-Out
D. ICS-208: Safety Message/Plan
The Answer: D. ICS-208: Safety Message/Plan

17. Which form can be used to provide the initial Incident Commander and general staff with basic incident information and resource allocation?

A. ICS-214: Activity Log
B. ICS-211: Incident Check-In List
C. ICS-201: Incident Briefing
D. ICS-202: Incident Objectives
The Answer: A. ICS-214: Activity Log

18. The Operational Planning Worksheet (ICS-215) communicates the decisions made by the Operations Section Chief during the Tactics Meeting concerning needs for the next operational period and _________.

A. Resource assignments
B. Placement of the ICP
C. Communications channels
D. Public information
The Answer: A. Resource assignments

19. Which planning phase includes gathering, recording, analyzing, and displaying situation, resource, and incident-potential information?

A. Analyze the Situation, Including Future Developments
B. Develop the Plan
C. Establish Incident Objectives and Strategy
D. Prepare and Disseminate the Plan
The Answer: A. Analyze the Situation, Including Future Developments

20. When the Branch, Division, or Group work assignments and accompanying resource allocations are agreed upon, the ICS-215 is distributed and used by the Planning Section to assist in the preparation of which form?

A. ICS-204: Assignment List
B. ICS-203: Organization Assignment List
C. ICS-202: Incident Objectives
D. ICS-214: Activity Log
The Answer: A. ICS-204: Assignment List

Well, the text above is a list of the questions and answers for FEMA IS 201: Forms Used for the Development of the Incident Action Plan. For those who want to see the sources of the questions and answers, simply you are able to click this link; https://www.fematestanswers.com/fema-is-201-forms-used-for-the-development-of-the-incident-action-plan-answers/.

Leave a Reply

Your email address will not be published.