FEMA IS 102.C: Preparing for Federal Disaster Operations: FEMA Response Partners Answers

Posted on

Are you looking for the answers for FEMA IS 102.C: Preparing for Federal Disaster Operations: FEMA Response Partners? If you are looking for the answers, here we have them for you. Below is FEMA IS 102.C: Preparing for Federal Disaster Operations: FEMA Response Partners answers according to FEMA Test Answers site.

Questions & Answers – FEMA IS 102.C: Preparing for Federal Disaster Operations: FEMA Response Partners

1. Though the Joint Field Office (JFO) uses an Incident Command System structure, the JFO does not manage on-scene operations. Instead, the JFO focuses on providing support to on-scene efforts and conducting broader support operations that may extend beyond the incident site.

A. True
B. False
The Answer: A

2. All of the following are useful for remaining calm and making effective decisions in the stressful, fast-paced environment of incident facilities, EXCEPT FOR:

A. Persistence through adverse conditions
B. Input from supervisors and coworkers
C. A sense of optimism and humor
D. Caffeine and other energy supplements
The Answer: D

3. Fraud, waste, and abuse of Government property and assets need not be reported unless the amount exceeds $1,000.

A. True
B. False
The Answer: B

4. It is not necessary to notify the Deployment Unit if the only change in your status is the hotel where you are staying.

A. True
B. False
The Answer: B

5. One core ethical concept is that you need to act impartially and not give preferential treatment to any private organization or individual.

A. True
B. False
The Answer: A

6. When receiving equipment, you should examine and inventory each item to make sure it is all in your possession and in working order.

A. True
B. False
The Answer: A

7. FEMA’s policy of nondiscrimination can be summarized as providing all disaster survivors with the same amount of financial assistance.

A. True
B. False
The Answer: B

8. A basic premise of both the National incident Management System (NIMS) and the National Response Framework (NRF) is that:

A. The use of standardized processes, such as the Incident Command System, is limited to large, complex disasters.
B. Government officials should strive to manage incident response without involving others.
C. Federal assistance is designed to supplant rather than supplement State and local resources.
D. Incidents should be managed at the lowest jurisdictional level possible.
The Answer: D

9. Emergency Support Functions (ESFs) deliver a broad range of technical support and other services at the national, regional, and field levels.

A. True
B. False
The Answer: A

10. To comply with the Freedom of Information Act, you are required to disclose the names of disaster survivors when requested.

A. True
B. False
The Answer: B

11. Where in your assigned incident facility would you go to check in, resolve personnel issues, or receive training?

A. Logistics Section
B. Finance and Administration Section
C. Planning Section
D. Operations Section
The Answer: D

12. Why would a community member go to a Disaster Recovery Center?

A. To get medical treatment following a major disaster.
B. To get information about disaster assistance programs.
C. To be able to get shelter prior to the landfall of a hurricane.
D. To receive training to be part of a Federal response team.
The Answer: B

13. There are instances when it is advisable for you to travel to the incident site as soon as possible, whether or not you’ve been deployed.

A. True
B. False
The Answer: B

14. When communicating with a disaster survivor whose English proficiency is limited, it helps to repeat information loudly and slowly.

A. True
B. False
The Answer: A

15. Which Section coordinates with on-scene incident management efforts to provide response, recovery, and mitigation support?

A. Finance and Administration Section
B. Logistics Section
C. Operations Section
D. Planning Section
The Answer: C

16. Even given the critical nature of response work, overtime hours need to be authorized in advance.

A. True
B. False
The Answer: A

17. Who within the field-level facility responds to accidents, illnesses, injuries, and other incident emergencies?

A. Safety Officer
B. Chief of Staff
C. Security Manager
D. Human Resources Specialist
The Answer: A

18. Under the Stafford Act declaration process, who requests Federal assistance?

A. Governor of the State
B. Mayor of the jurisdiction
C. FEMA Administrator
D. Local emergency manager
The Answer: A

19. You see an unknown individual approaching your workstation without a badge. When asked, the individual is unable to show you proper identification and becomes irate. You should:

A. Ask the individual to show you his or her driver’s license.
B. Assume that someone else will deal with the issue.
C. Tell the individual to leave the facility immediately.
D. Report the situation to the Security Manager.
The Answer: D

20. Upon arrival at the assigned incident facility, your first priority should be to:

A. Complete the check-in process.
B. Obtain any needed equipment from the Logistics Section.
C. Talk with the Incident Commander to find out how you can help.
D. Contact your family to let them know you’ve arrived safely.
The Answer: A

21. Where in your assigned incident facility would you go to obtain current incident status information?

A. Planning Section
B. Logistics Section
C. Finance and Administration Section
D. Operations Section
The Answer: A

22. You may be monetarily liable if you neglect to return all issued equipment at check-out to the Logistics Section Accountable Property Specialist.

A. True
B. False
The Answer: A

23. After establishing communications with the affected State emergency management agency, the Regional Response Coordination Center (RRCC):

A. Assumes command of the incident scene operations.
B. Reports on the overall national emergency management priorities and actions.
C. Develops initial Federal objectives and deploys resources.
D. Works with local jurisdictions to identify financial needs for recovery.
The Answer: C

Well, the text above is a list of the questions and answers for FEMA IS 102.C: Preparing for Federal Disaster Operations: FEMA Response Partners.

Leave a Reply

Your email address will not be published.