FEMA IS 101.C: Preparing for Federal Disaster Operations: FEMA Answers

Posted on

For those who want to find out the answers for FEMA IS 101.C: Preparing for Federal Disaster Operations, you have to read this entire article. Here, we are going to share the questions and also the answers of the exam.

Questions & Answers: FEMA IS 101.C: Preparing for Federal Disaster Operations

1. After establishing communications with the affected State emergency management agency, the Regional Response Coordination Center (RRCC):

A. Reports on the overall national emergency management priorities and actions.
B. Develops initial Federal objectives and deploys resources.
C. Assumes command of the incident scene operations.
D. Works with local jurisdictions to identify financial needs for recovery.
The Answer: B

2. FEMA’s policy of nondiscrimination can be summarized as providing all disaster survivors with the same amount of financial assistance.

A. True
B. False
The Answer: B

3. To comply with the Freedom of Information Act, you are required to disclose the names of disaster survivors when requested.

A. True
B. False
The Answer: A

4. When communicating with a disaster survivor whose English proficiency is limited, it helps to repeat information loudly and slowly.

A. True
B. False
The Answer: A

5. A basic premise of both the National incident Management System (NIMS) and the National Response Framework (NRF) is that:

A. The use of standardized processes, such as the Incident Command System, is limited to large, complex disasters.
B. Federal assistance is designed to supplant rather than supplement State and local resources.
C. Government officials should strive to manage incident response without involving others.
D. Incidents should be managed at the lowest jurisdictional level possible.
The Answer: D

6. One core ethical concept is that you need to act impartially and not give preferential treatment to any private organization or individual.

A. True
B. False
The Answer: A

7. Emergency Support Functions (ESFs) deliver a broad range of technical support and other services at the national, regional, and field levels.

A. True
B. False
The Answer: A

8. Who within the field-level facility responds to accidents, illnesses, injuries, and other incident emergencies?

A. Security Manager
B. Safety Officer
C. Chief of Staff
D. Human Resources Specialist
The Answer: B

9. Where in your assigned incident facility would you go to obtain current incident status information?

A. Operations Section
B. Logistics Section
C. Planning Section
D. Finance and Administration Section
The Answer: C

10. When should you submit travel vouchers?

A. Before you deploy
B. Within 2 weeks of your deployment
C. Within 5 days of your deployment
D. Within 6 weeks of demobilization
The Answer: D

11. Under the Stafford Act declaration process, who requests Federal assistance?

A. FEMA Administrator
B. Mayor of the jurisdiction
C. Local emergency manager
D. Governor of the State
The Answer: D

12. There are instances when it is advisable for you to travel to the incident site as soon as possible, whether or not you’ve been deployed.

A. True
B. False
The Answer: B

13. Even given the critical nature of response work, overtime hours need to be authorized in advance.

A. True
B. False
The Answer: A

14. Though the Joint Field Office (JFO) uses an Incident Command System structure, the JFO does not manage on-scene operations. Instead, the JFO focuses on providing support to on-scene efforts and conducting broader support operations that may extend beyond the incident site.

A. True
B. False
The Answer: A

15. You may use your Government Credit Card for purchasing non reimbursable personal items during a deployment.

A. True
B. False
The Answer: B

16. All of the following are useful for remaining calm and making effective decisions in the stressful, fast-paced environment of incident facilities, EXCEPT FOR:

A. Persistence through adverse conditions
B. Input from supervisors and coworkers
C. Caffeine and other energy supplements
D. A sense of optimism and humor
The Answer: C

17. Upon arrival at the assigned incident facility, your first priority should be to:

A. Contact your family to let them know you’ve arrived safely.
B. Complete the check-in process.
C. Obtain any needed equipment from the Logistics Section.
D. Talk with the Incident Commander to find out how you can help.
The Answer: B

18. Why would a community member go to a Disaster Recovery Center?

A. To get information about disaster assistance programs.
B. To be able to get shelter prior to the landfall of a hurricane.
C. To get medical treatment following a major disaster.
D. To receive training to be part of a Federal response team.
The Answer: A

19. When receiving equipment, you should examine and inventory each item to make sure it is all in your possession and in working order.

A. True
B. False
The Answer: A

20. Where in your assigned incident facility would you go to check in, resolve personnel issues, or receive training?

A. Operations Section
B. Logistics Section
C. Planning Section
D. Finance and Administration Section
The Answer: A

21. You see an unknown individual approaching your workstation without a badge. When asked, the individual is unable to show you proper identification and becomes irate. You should:

A. Ask the individual to show you his or her driver’s license.
B. Tell the individual to leave the facility immediately.
C. Assume that someone else will deal with the issue.
D. Report the situation to the Security Manager.
The Answer: D

22. It is unnecessary to notify the Deployment Unit if the only change in your status is the hotel where you are staying.

A. True
B. False
The Answer: B

23. You may be monetarily liable if you neglect to return all issued equipment at check-out to the Logistics Section Accountable Property Specialist.

A. True
B. False
The Answer: A

Well, the text above is a list of the questions and the answers for FEMA IS 101.C: Preparing for Federal Disaster Operations. You will be able to learn the exam right now. Note: You are able to click this link here to see the resource

Leave a Reply

Your email address will not be published.