Examination Day CommonLit Answer Key

Posted on

Examination Day is the name of the short story that was written by Henry Slesar. This one was published for the first time in Playboy in February 1958. As one of the websites for learning, CommonLit has this short story to read. As displayed on the site, it is for 7th grade.

After reading the short story called Examination Day, the students can try to answer a set of questions. If you are a student who has a hard time answering the questions or if you have answered everything and want to check if the answers are correct, here is the answer key of Examination Day CommonLit:

Examination Day CommonLit Answer Key

Guiding questions:

  1. On the day of Dickie’s birthday, his parents…
    a. are happy for him.
    b. are sad he’s growing up.
    c. are nervous about something.
    d. are irritated with is selfishness.
    Answer: C. are nervous about something.
  2. How do Dickie’s parents reach when he asks about the exam?
    a. They avoid talking too much about it.
    b. They get excited about the idea of Dickie taking it.
    c. They stress how important it is that he does well.
    d. They lie to Dickie about the exam.
    Answer: A. They avoid talking too much about it.
  3. Dickie…
    a. asks a lot of questions.
    b. doesn’t know much about the world.
    c. is most interested in science.
    d. continues worrying about the exam.
    Answer: A. asks a lot of questions.
  4. Why is Dickie’s mom crying?
    a. She’s sad that he’s a year older.
    b. She’s happy to see her son take the exam.
    c. She feels bad about Dickie’s birthday party.
    d. She’s afraid for Dickie to take the exam.
    Answer: D. She’s afraid for Dickie to take the exam.
  5. How does Dickie feel about the exam?
    a. He’s afraid he’s not smart enough.
    b. He’s starting to become nervous.
    c. He isn’t worried about the exam.
    d. He’s looking forward to the exam.
    Answer: B. He’s starting to become nervous.
  6. The room that Dickie and his father wait in…
    a. looks dangerous
    b. is cozy.
    c. lacks comfort.
    d. scares Dickie.
    Answer: C. lacks comfort.
  7. Why did Dickie fail to pass the exam?
    a. He lied during the exam.
    b. He was too smart
    c. He wasn’t smart enough.
    d. He took too long to answer questions.
    Answer: B. He was too smart.

Assessment questions:

  1. Part A: Which statement best expresses the theme of the short story?
    a. It’s better to downplay your own intelligence.
    b. The government has been known to violate people’s right.
    c. High intelligence can be viewed as a dangerous thing.
    d. People have higher expectations for children as they grow up.
    Answer: C. High intelligence can be viewed as a dangerous thing.
  2. Part B: Which detail from the text best supports the answer to Part A?
    a. “They were at breakfast table, and the boy looked up from his plate curiously. He was an alert-eyed youngster with flat blond hair and a quick, nervous manner.” (Paragraph 3)
    b. “Now, it’s nothing to worry about. Thousands of children take test every day. The Government wants to know how smart you are, Dickie. That’s all there is to it.” (Paragraph 21)
    c. “Now just relax, Richard. You’ll be asked some questions, and you think them over carefully. Then give your answers into the microphone. The machine will take care of the rest.” (Paragraph 44)
    d. “We regret to inform you that his intelligence quotient is above the Government regulation, according to Role 84 Section 5 of the New Code.” (Paragraph 56)
    Answer: D. “‘We regret to inform you that his intelligence quotient is above the Government regulation, according to Rule 84 Section 5 of the New Code.’” (Paragraph 56)
  3. What do the questions Dickie asks his father between paragraphs 4-17 reveal about Dickie’s character?
    a. They suggest that Dickie doesn’t usually get along with his father.
    b. They show how curious Dickie is about how the world works.
    c. They stress that Dickie isn’t as intelligent as he claims.
    d. They show how much Dickie relies on his father for simple ideas.
    Answer: B. They show how curious Dickie is about how the world works.
  4. How does knowledge of the exam affect Dickie’s mom and dad?
    a. Dickie’s mom becomes anxious and sad, while Dickie’s dad become easily irritated.
    b. Dickie’s mom and dad express doubt that their son is ready for the exam.
    c. Dickie’s mom and dad tress about preparing their son for the exam.
    d. Dickie’s mom is not bothered by the exam, while Dickie’s dad is upset about it.
    Answer: A. Dickie’s mom becomes anxious and sad, while Dickie’s dad becomes easily irritated.
  5. How does the author use irony to contribute to the story’s meaning? Use details from the story to support your answer.
    Answer: Examination Day is that intelligence is not always valued in society. When children are 12, they are given a government IQ test. When Dickie took this test, he was too smart and the government killed him.

Discussion:

  1. In the story, Dickie is killed because his intelligence is considered too high by the government. Why do you think the government wouldn’t want people to be too smart? How might the government’s actions be motivated by fear?
    Possible answer: The government wouldn’t want people to be smart because then there could be a change in them overthrowing the government or opposing the government rules.
  2. What are real-life examples of intelligent people who were feared or not accepted by others? Why do you think this occurred?
    Possible answer: The reasons behind this answer are that Galileo Galilei developed the ideas of Copernicus and provided evidence to make the statement the earth was not the center of the solar system. Therefore, he was confined by the church and sentenced to be captive in his home. Sigmund Freud explained human behavior under the psychoanalytic theory and Hiler believed he was dangerous because he fought against superstitions and beliefs that claimed human catatonia as well as other condition had deep explanations and were a consequence of social segregation, and domination. Therefore, he was put in jail and his books were burned.

Leave a Reply

Your email address will not be published.