Cell Energy Cycle Gizmo Answer Key

Posted on

Cell Energy Cycle is one of the science materials that you can learn on Gizmo. Cell Energy Cycle on Gizmo will describe two processes which are essential to life: Photosynthesis and cellular respiration. After learning about Cell Energy Cycle completely on Gizmo, you will be required to take the test.

As you have to answer all the questions correctly, you may then look for the answer keys of the Cell Energy Cycle. If you are looking for Cell Energy Cycle answers on Gizmo, you can dive into our post since we will show them to you below. Let’s check it out!

Cell Energy Cycle Gizmo Answer Key

Cell Energy Cycle Gizmo Answers

We will show you the Cell Energy Cycle answers on Gizmo from Studylib.net. The test about Carbon Cycle consists of four sections (Warming Up, A, B and C). The correct answers of Cell Energy Cycle are highlighted in bold font.

Warming Up

Even though both of those reactions involve a series of complex steps, the basic reactants and products in each process are four relatively simple molecules.

  1. What is the chemical formula of oxygen? __o2__
  2. Glucose Is a simple sugar. What is the chemical formula of glucose? __c6h1206__
  3. 3.What is the chemical formula of carbon dioxide? __c02__
  4. 4.What is the chemical formula of water? __h20__

ACTIVITY A – PHOTOSYNTHESIS

When taking the Activity A test on Gizmo, you can click ‘Reset’ if necessary and check that the Photosynthesis tab is chosen. You can check that the Description is turned on.

Introduction:

Photosynthesis occurs in the chloroplast, an organelle found in plant and algae cells. Within the chloroplast, a green pigment called chlorophyll converts the radiant energy of sunlight into chemical energy that the plant can use.

Question: What are the reactants and products of photosynthesis?

  1. Predict: Of the molecules shown on the CHEMICALS pane, which do you think are reactants (ingredients) in photosynthesis?
    Answer:
    Which do you think are products?
    Reactants: ____co2____h20___
    Products: __c6h1206  ___
  2. Explore: Drag each molecule from the CHEMICALS pane to the chloroplast on the PHOTOSYNTHESIS pane. If a molecule is a reactant, it will stay in the chloroplast.
    Answer:
    Which molecules are reactants in photosynthesis? ___co2 h20____
  3. Observe: Click Add light and look at the Output.
    Answer:
    What are the products of photosynthesis? _____c6h12o6 o2____h20___
  4. Summarize: A chemical equation shows reactants on the left side of an arrow, and products on the right, like this: reactant + reactantproduct or product.
    Answer:
    Based on your observations, what is the chemical equation for photosynthesis?__co2 + h20 = c6h12o6 +h20 +o2___
  5. Challenge: A chemical equation is balanced when each side of the equation includes the same number of each type of atom.
    Answer:
    A. Is the equation balanced as written? Why or why not? _____No,____There are more C, H,and O atoms on the right side of the equation.

ACTIVITY B – CELLULAR RESPIRATION

To take the Activity B on Gizmo, you can then click ‘Reset’ and then choose the ‘Respiration’ tab.

Introduction:

Cellular respiration occurs in the cytoplasm of the cell and in mitochondria, organelles found in all complex cells. (Bacteria and other simple organisms do not contain mitochondria.) The Gizmo shows a mitochondrion surrounded by yellow cytoplasm.

Question: What are the reactants and products of cellular respiration?

  1. Predict: Of the molecules shown on the CHEMICALS pane, which do you think are reactants (ingredients) in cellular respiration? Which do you think are products?
    Answer:
    Reactants: _____
    Products: ______
  2. Explore: Drag each molecule from the CHEMICALS pane to the RESPIRATION pane.
    Answer:
    Which molecules are reactants in cellular respiration? ____c6h12o6 and o2____
  3. Observe: Click Next. What happens in the cytoplasm?
    Answer: The c6h1206 molecule turns into pyruvic acid molecules, releasing energy
    Explanation:
    This process is called glycolysis. The word Pyruvicis short for pyruvic acid, a product of glycolysis. Glycolysis produces energy, which is stored in the form of ATP(adenosine triphosphate) molecules. Glycolysis results in a net production of two ATP molecules.
  4. Observe: Click Next. What happens now?
    Answer: The pyruvic acid molecules enter the mitochondrian
  5. Observe: Click Next. What happens in the mitochondrion?
    Answer: ____co2 h20 and large amounts of energy are released
  6. Analyze: Cellular respiration involves two phases. Anaerobic respiration does not involve oxygen, while aerobic respiration does. Where does each phase take place?
    Answer:
    · Anaerobic respiration: cytoplasm
    · Aerobic respiration: mitochondria
  7. Summarize: Based on what you have seen, what is the overall chemical equation for cellular respiration?
    Answer: __c6h1202 + o2 =co2+h20__
    When answering this section, you may be able to turn on ‘Show formula of chemical equation’ to check. Were you correct? __yes__
  8. Challenge: A chemical equation is balanced when each side of the equation includes the same number of each type of atom.
    A)Is the equation balanced as written? Why or why not? ___no there are  more C, H, O on the left than right
    B)If you are familiar with balancing equations, balance the cellular respiration equation. Write the balanced equation below, and then check your work by clicking Balance. __c6h12o6 + 6o2 = 6c02 + 6h2o__
  9. Extend your thinking: When you think of the word “respiration,” you might think about the process of breathing, which is actually called ventilation. (The respiratory system consists of the windpipe, lungs, etc.)
    How is breathing related to cellular respiration? (Hint: Think about both the reactants and the products of cellular respiration.)
    Answer:
    · When we breathe we take in oxygen, which is one of the reactants in cellular respiration.
    · When we breathe out, we release carbon dioxide and water vapor, two of the products of cellular respiration.
  10. On your own: If no oxygen is present, pyruvic acid breaks down to form lactic acid. You can feel the effects of lactic acid if you exercise very hard. One way to produce lactic acid is to do a “wall sit,” supporting yourself against a wall in a sitting position. Try doing this for a few minutes.
    Answer:
    What do you feel in your thigh muscles? a burning sensation

As we have mentioned, there are four sections of the Carbon Cycle test on Gizmo you can take. In this post, however, we can only show you the Warming Up section, the Activity A and Activity B section. If you want to gain a complete answer of Cell Energy Cycle answers, you can visit Studylib.net.

Leave a Reply

Your email address will not be published.