Carbon Cycle Gizmo Answer Key

Posted on

Carbon Cycle is one of the science materials that you can learn on Gizmo. Carbon Cycle on Gizmo lets you follow the many paths an atom of carbon can take through Earth’s systems. After learning about Carbon Cycle completely on Gizmo, you will be required to take the test.

  1. Since you should answer all the questions correctly, you will be looking for the answer keys of the Carbon Cycle. Of course, you do not have to worry, as this post will show you the correct answers of the Carbon Cycle test you can take on Gizmo. Okay, you can see the Carbon Cycle questions and answers in our post. Here you go!
    Carbon Cycle Gizmo Answer Key

Carbon Cycle Gizmo Answers

We will show you the Carbon Cycle answers on Gizmo from classroomstruggle.com  The test about Carbon Cycle consists of three sections (A, B and C).

ACTIVITY A – CARBON PATHWAYS

Introduction:

Earth can be divided into 4 systems. The atmosphere is the air above Earth’s surface. The hydrosphere is composed of all of Earth’s water. The geosphere is the rocky, non-living part of Earth. The biosphere consists of all living things, including us. Few scientists use the term “anthroposphere” to describe everything made or modified by humans.

Question:

How does carbon move between the atmosphere, hydrosphere, biosphere, and geosphere?

  1. Explore: Use the Gizmo to create a path for carbon (7 steps total) that begins and ends in the atmosphere. Fill in the steps in the path below. Then, summarize very briefly how the carbon atom got to that:
    Answer:
    Use the Gizmo to create a path for carbon (7 steps total) that begins and ends in the atmosphere. Fill in the steps in the path below. Then, summarize very briefly how the carbon atom got to that
  2. Create: Click Reset. Use the Gizmo to create a path in which the carbon atom goes from the atmosphere to the hydrosphere, biosphere, and geosphere (see the definitions at the beginning of Activity A). Describe each transition
    Answer:
    Click Reset. Use the Gizmo to create
  3. Explore: Use the Gizmo to create three more (different) carbon paths, each starting and ending in the atmosphere. Label each location with A for atmosphere, B for biosphere, G for geosphere, or H for:
    Answer:
    · Path 1: Atmosphere: A – Oceanic Co2: H – Atmosphere: A
    · Path 2: Atmosphere: A – Land Plants: B – Coal: B – Power Plant: B – Atmosphere: A
    · Path 3: Atmosphere: A – Land Plants: B – Land Animals: B – Atmosphere: A
  4. Explain: Based on the Gizmo, explain how the following transitions might take place:
    A) Describe at least two ways that carbon can get from a land plant to the
    Answer:
    It can get there from forest fires and land animals. When the plants burn in a forest fire, the fumes are carbon dioxide. When land animals breathe, they exhale carbon dioxide which is filtered back into the atmosphere.
    B) Describe at least two ways that carbon can get from the atmosphere to the hydrosphere.
    Answer:
    It can go straight to the hydrosphere or go through the exposed rock to the hydrosphere. Carbon goes into oceanic Co2 by being dissolved by the cold waters. The exposed rock used carbon by dissolving it into the water. It goes into oceanic Co2 by the rainwater breaking it down.
    C) Describe two ways that carbon can get from the ocean to the lithosphere. (The lithosphere is the rigid layer of the Earth, including the crust and part of the)
    Answer:
    It can go from the shells to the limestone & also to the lithosphere. It can also go from marine plants to marine animals to the sediments & finally to the lithosphere. The sediments & limestone, over time, are broken and packed down to create the lithosphere.
    D) Explain at least two ways that carbon can get from seashells to the
    Answer:
    It can go through the shells to the limestone & also to the lithosphere then to the volcano & to the atmosphere. It can also go from the shells to the limestone to the cement plant to the atmosphere.

ACTIVITY B – HUMAN ACTIVITIES

Introduction:

Fossil fuels, such as coal, oil, & natural gas, formed over millions of years from the remains of ancient plants & animals. The burning of fossil fuels, as well as other human activities, increases the amount of carbon dioxide (Co2) in the atmosphere.

Question:

How does human activity affect the carbon cycle?

  1. Describe: Using the Gizmo, determine how coal and petroleum (oil) are Describe the steps required to form each fuel from atmospheric CO2.
    Answer:
    · Coal: It goes from the atmosphere to plants in photosynthesis. When the plant is compressed after it dies, coal is formed.
    · Petroleum: It goes from the atmosphere to plants in photosynthesis. The plant goes to soil and to sediments. Then it goes into petroleum.
  2. Explore: Natural gas is a mixture of methane (CH4), ethane (C2H6), and other gases. How is the formation of natural gas related to the formation of coal & petroleum?
    Answer:
    The formation of natural gas is related to the formation of coal and petroleum because they are both made from the same thing and one of our ways of fuel. They both produce carbon dioxide when being used for fuel.
  3. Describe: Fossil fuels are used in many Using the Gizmo, describe the main use for each fuel.
    Answer:
    · Coal: The main use is electricity generation.
    · Petroleum: Petroleum is mainly used for transportation fuel. Natural gas: Natural gas is mainly used as a source of energy.
  4. In each of the above cases, what is the end product of burning fossil fuel, and where does it go?
    Answer:
    When we burn fossil fuels, it always makes Co2. The Co2 goes into the atmosphere. It always ends up in to the atmosphere.
  5. Explore: Another major contribution to atmospheric carbon dioxide is the cement industry. Using the Gizmo, find and list a carbon atom path from the atmosphere to the cement plant. (Hint: One of the ingredients in cement is )
    Answer:
    Path: Atmosphere-Ocean Co2 – Shells/Coral – Limestone – Cement Plant
  6. How is carbon dioxide produced in a cement plant?
    Answer: During the process of making cement, the cement plant produces carbon dioxide.
  7. Analyze: Click Reset, then navigate to the Land animals. Select Atmospheric CH4.
    A) How do land animals create methane?
    Answer:
    Bacteria break down undigested materials and produce methane gas. When they eat plants, they are transferring the carbon from the plants to themselves. When they eat, they create waste and this waste produces methane.
    B) Humans raise large numbers of cattle. How will these herds of cows affect Earth’s atmosphere?
    Answer:
    They produce large amounts of methane gas into the atmosphere.
  8. Analyze: In many tropical rainforests, people clear land by cutting down trees and burning them. After a few years, the soil runs out of nutrients and cannot be farmed any How does this practice of “slash and burn agriculture” affect Earth’s atmosphere?
    Answer: This releases large amounts of carbon dioxide into the atmosphere. Also, since there are fewer trees, it is harder for them to process the carbon dioxide.
  9. Draw conclusions: In general, how do many human activities influence the carbon cycle?
    Answer: We use coal & petroleum as resources & then once we burn them, they form carbon dioxide (Co2). We drive our cars, fuel our houses, and many other resources. We, as a society, produce a large amount of Co2 & it is not always turned back into oxygen by plants due to many factors. This greatly impacts the amount of Co2 in the atmosphere because rather than being turned back into oxygen(O2), it remains Co2. This ends up polluting our oxygen in every manner.

As we have mentioned, there are three sections of the Carbon Cycle test on Gizmo you can take. In this post, however, we can just show the Activity A and Activity B test. To get a complete Carbon Cycle test, you can visit classroomstruggle.org.

Leave a Reply

Your email address will not be published.